Mainos
Mainos

THL:n Puska tyytyväinen oikeuskanslerin päätökseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska on tyytyväinen oikeuskansleri Jaakko Jonkan päätökseen rokotehankinnoista.

– Vakavan epidemian uhka tuli nopeasti ja WHO varoitti siitä. Useimpien länsimaiden hallitukset kiiruhtivat erittäin nopeasti, että rokotteita saataisiin ennen epidemian tuloa.

Puskan mukaan rokotteet olisivat jääneet saamatta, mikäli niiden hankinta olisi viivästynyt.

– Monta lasta olisi kuollut sikainfluenssaan, jos rokotuksia ei olisi saatu käyntiin. Meillä on vahva käsitys, että tässä on pelastettu tavattomasti ihmishenkiä. Sehän ei tietysi lohduta ollenkaan narkolepsiaperheitä, se oli suuri yllätys ja erittäin valitettava asia.

Puskan mukaan kilpailutukseen menee nykysäädöksillä yleensä kuukausia aikaa. Puska muistuttaa, että kaikki viranomaistoimintaan liittyvät päätökset tehdään ministeriössä. THL on ainostaan asiantuntijalaitos.

Yhteistyö lääkefirmojen kanssa harkintaan

Oikeuskansleri kehottaa laitosta arvioimaan, kuinka osallistuminen lääketeollisuuden järjestämiin tilaisuuksiin hoidetaan jatkossa.

THL:n pääjohtaja sanoo, että oikeuskanslerin toiveen mukaan asiasta keskustellaan ministeriön kanssa.

– Nämä eivät ole helppoja asioita. Meidän täytyy olla puolueettomia ja samalla pitää olla yhteistyötä sekä tietää minkälaisia rokotteita lääketeollisuuden piirissä suunnitellaan.

Puskan mukaan pelisäännöt kansainvälisten kokousten suhteen ovat olleet jo vuosia samat.

– Kutsu tulee osoitettuna laitokselle, ei henkilölle, ja laitoksen johto päättää laitoksen edustajasta. Emme kuitenkaan edistä vaan olemme eri tahojen kanssa eri tavoin keskusteluissa mukana.

Puska sanoo, että hänellä on hyvin vähän suoria yhteyksiä lääkeyhtiöihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme