Mainos
Mainos

THL-pomo pidentäisi allergia- ja migreenilääkereseptien voimassaoloaikaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylijohtaja pitää Lääkäriliiton ehdotusta lääkereseptien voimassaoloaikojen pidentämisestä rohkeana.

THL:n ylijohtaja Marina Erholan mukaan on hyvä, että isoja systemaattisia asioita pohditaan perusteellisesti.

– Se on aika rohkea, uusi avaus. Pitää saada arvioita siitä, miltä osin se olisi toteutuskelpoinen, Erhola kertoo MTV3 Uutisille.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen ehdottaa sanomalehti Karjalaisen haastattelussa, että olisi viisasta, jos rutiiniuusinnan asemasta lääkemääräyksen voisi antaa edes kahdeksi vuodeksi.

Ihalaisen mukaan pidempään voimassa olevan reseptin voisi antaa etenkin potilaille, joilla on pitkäaikainen ja jatkuvaa lääkitystä vaativa tauti.

THL:n Erholan mukaan lääkityksen iso ongelma se, että ne jäävät potilaalle tarpeettomasti päälle jopa vuosiksi.

– Kahden vuoden välein tapahtuva lääkityksen uusiminen tai tarkistaminen johtaa siihen, että lääkkeet ovat pitkään päällä, kun lääkäri ei pääse niitä systemaattisesti katsomaan. Koskee erityisesti sellaisia potilaista, joilla on paljon lääkkeitä.

Erhola sanoo, että osa potilaista olisi varmaan aika tyytyväisiä, jos reseptien voimassaoloaikoihin tulisi muutos.

– Nyt olisi löydettävä juuri ne potilasryhmät, joissa pidempää uudistusväliä voitaisiin toteuttaa turvallisesti. Tällaisia lääkkeet voisivat olla esimerkiksi migreeni- ja allergialääkkeet.

THL:n ylijohtaja lisää, että reseptien perusvoimassaoloaika voisi edelleen olla vuosi.

– Voisi olla järkevää, että vuoden määräaikaa reseptien uusimisille tarkasteltaisiin kriittisesti joissakin tapauksissa, esimerkiksi kahteen vuoteen lääkärin oman harkinnan mukaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot