Mainos

THL puolustelee salaista muistiota yleisellä käytännöllä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puolustelee kohuttua H1N1-muistiota yleisellä käytännöllä. Ylilääkäri Terhi Kilven mukaan muistio oli merkitty salaiseksi, koska THL:n liikesalaisuuksia sisältävät muistiot ovat lähtökohtaisesti salaisia.

Aamulehti kertoi tänään, että Suomen H1N1-rokotehankintoja perusteltiin THL:n salaiseksi julistetulla muistiolla. Sosiaali- ja terveysministeriö teki päätöksen 37 miljoonan rokotekaupasta käytännössä muistion pohjalta. Kilpi on toinen muistion laatineista THL:n asiantuntijoista.

Kilpi korostaa, että muistio luovutettiin, kun sitä pyydettiin.

- Tietääkseni muistiosta ei oltu kiinnostuneita ennen kuin Aamulehti pyysi sitä lokakuussa. Tuolloin juristit alkoivat pohtia, mitä siitä on aiheellista liikesalaisuuksien vuoksi poistaa. Kohdat tummennettiin ja muistio luovutettiin, Kilpi muistelee.

Muistioita pitää osata pyytää

Kilpi ei usko, että salaisesta muistiosta noussut kohu muuttaa julkisuuslinjaa jatkossakaan.

- Käytäntö on harvinaisen selvä, koska näissä muistioissa ja sopimuksissa on liikesalaisuuksia. Näitä pitää osata pyytää. Ei näitä muutenkaan ole yleensä verkossa, Kilpi perustelee.

Rokotemuistiosta on noussut kohu myös jääviysepäilyjen vuoksi. Kilpi johtaa H1N1-rokotteet toimittaneen GlaxoSmithKlinen rahoittamaa rokotetutkimusta.

STM:n lääkintäneuvos Merja Saarinen selittää Aamulehdessä Kilven valikoitumista muistion laatijaksi tilanteen kiireellisyydellä ja muiden THL:n virkamiesten matkoilla.

Aikaa oli vain muutama päivä

Myös Kilpi itse painottaa poikkeuksellisia olosuhteita. Suomella oli etukäteisostosopimus rokotteista toisen lääkeyhtiön kanssa, mutta kävi ilmi, ettei yhtiö pystynytkään toimittamaan rokotteita tuotanto-ongelmien vuoksi. Ja sitten alkoi pandemia.

- Oli ongelmallinen kiiretilanne. Meillä ei ollut uskottavan rokotetuottajan kanssa sopimusta. Olosuhteiden pakosta ei voitu kilpailuttaa, koska aikaa toimia oli vain muutama päivä, Kilpi kertaa tunnelmia.

- En ymmärrä näin jälkeenkään päin, miten tämän syntyneen tilanteen olisi pystynyt estämään.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot