Mainos
Mainos

THL selvitti: Vanhustenhuollossa yhä liian vähän hoitajia

THL:n tutkimusprofessori Anja Noron mukaan joka kymmenennessä vanhusten ympärivuorokautisessa yksikössä on liian vähän hoitajia.

Vanhuspalvelulain suositus on näissä yksiköissä kahta vanhusta kohden yksi hoitaja. Viime vuonna tehty kysely kuntiin osoitti, että peräti joka viidennestä ympärivuorokautisesta palveluyksikössä oli liian vähän hoitajia.

– Hoitajia on lisätty, mutta ei tarpeeksi. Tällä hetkellä joka kymmenennestä ympärivuorokautisesta yksiköstä puuttuu hoitajia, paljastaa Noro.

THL:n kuntakysely on osa vanhuspalvelulain toteutumisen seurantaa, joka tehtiin tänä vuonna toisen kerran.

– Vanhainkodeissa ja terveyskeskuksen vuode-osastoilla suositus on korkeampi, 0,6 hoitajaa vanhusta kohden. Hoitajien määrää on lisätty, mutta vajausta mitoituksessa on 5% vanhainkodeista ja 3% terveyskeskusten vuodeosastoista.

Hoitoyksiköt, joissa hoitajia alle suosituksen 20142013
Tehostettu palveluasuminen 10 %  20 %
Vanhainkodit 5 %10 %
Terveyskeskusten vuodeosastot3 %8 %


Suosituksen mukaan hoitajia pitäisi olla 0,5 hoidettavaa kohden.

Osa alimitoittaa jo valmiiksi hoitajien määrän

THL:n kysely paljasti erikoisen asian, sillä iso joukko vanhusten hoitopaikkoja suunnittelee toimivansa suositusta vähemmällä hoitajamäärällä. 

– Uusimman kyselyn mukaan mitoituksen alittajia on vieläkin 5% yksityisistä toimintayksiköistä.  Viime vuonna jopa 9% suunnitteli toiminnan alimitoitetusti.

Noro kertoo, että yli puolet tehostetun palveluasumisen asiakkaista kuului suuren palvelutarpeen ryhmään, joka vaatii useimmiten jo suositeltua enemmän hoitajia.

–Terveyskeskuksen vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa jopa 70% kuului suuren palvelutarpeen ryhmään.

Lain säätämisen yhteydessä hallitus totesi, että yksikään hoitopaikka ei vuoden 2014 lopussa saa alittaa vähimmäismitoituksia.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot