Mainos
Mainos

THL: Tuberkuloosirokotteisiin kuoleminen hyvin harvinaista

Tuberkuloosirokotteisiin liittyvät kuolemantapaukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin harvinaisia.

THL:n rokotusten ja immuunisuojan osaston johtaja, ylilääkäri Terhi Kilpi kertoo, että tuberkuloosirokotteisiin eli BCG-rokotteisiin liittyviä kuolemantapauksia on tiedossa kaksi viimeisten 15 vuoden ajalta.

— Meillä on tiedossamme vuosilta 2002—2004 yksi kuolemantapaus ja edeltäviltä vuosilta 1995—2002 yksi kuolemantapaus, joka oli eri BCG-rokotteen aiheuttama, Kilpi kertoo.

Vaasalainen äiti kirjoitti Aamulehden lukijapalstalla eilen, että hänen lapsensa kuoli vuonna 2005 tuberkuloosirokotuksen aiheuttamaan tuberkuloosiin.

Todennäköisyys 1/100 000

Tuberkuloosirokote sisältää Kilven mukaan elävää heikennettyä bakteeria. BCG -rokotteen haittavaikutuksia voivat olla tästä johtuvat imusolmukepaiseet ja luutulehdukset.

Hyvin harvoin bakteeri voi Kilven mukaan aiheuttaa yleistyneen bakteeri-infektion, joka voi joissakin tapauksissa olla kohtalokas lapsille.

— Tämä on yleensä luokkaa yksi sataatuhatta rokotettua kohti. Yleensä tässä on kysymyksessä sellaiset lapset, joilla on hyvin vakava immuunipuutos, jonka vuoksi bakteeri-infektion saaminen on mahdollista.

Aamulehteen kirjoittaneen äidin mukaan rokotteen haittavaikutuksiin kuoli kaikkiaan viisi vauvaa.

— Minulla on tiedossa ne väitetyt tapaukset, mutta tässä on kysymys muihin tauteihin kuolleista lapsista, joilla on ollut myöskin BCG-rokotteen aiheuttama imusolmukepaise. Silloin jotkut ovat epäilleet tai väittäneet, että koko lapsen muukin tauti olisi johtunut BCG-rokotuksesta, mutta se ei pidä paikkaansa, Kilpi sanoo.

Yleisimmät haitat ovat turvotus ja kuume

Kilpi kertoo, että yleisimpiä rokotteisiin liittyviä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipeytyminen ja turpoaminen sekä kuume.

— Viime vuosien hankalimmat haittavaikutukset ovat liittyneet juuri BCG-rokotteeseen. Muuten siihen liittyviä vakavia haittoja ei ole ilmennyt. Joissain vakavissa tapauksissa syy-yhteyttä rokotteen ja seurauksen välillä on vaikea yhdistää.

BCG-rokotteita alettiin haittavaikutusten vuoksi suunnata pelkästään riskiryhmille.

— Lapsille, joilla on suuri vaara saada vakava tuberkuloosi pikkulapsena, tämä rokote on edelleenkin perusteltu.

Kilven mielestä vanhemmille pitäisi kertoa rokotteiden haittavaikutuksista sellaista tietoa, joka perustuu tutkittuun näyttöön.

— Se, että kerrotaan kaikenlaisia epäilyjä ja ajatuksia siitä, mitä rokote voisi aiheuttaa, ei ole haittavaikutuksista kertomista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme