Mainos
Mainos

THL: Tuberkuloosirokotteisiin kuoleminen hyvin harvinaista

Tuberkuloosirokotteisiin liittyvät kuolemantapaukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin harvinaisia.

THL:n rokotusten ja immuunisuojan osaston johtaja, ylilääkäri Terhi Kilpi kertoo, että tuberkuloosirokotteisiin eli BCG-rokotteisiin liittyviä kuolemantapauksia on tiedossa kaksi viimeisten 15 vuoden ajalta.

— Meillä on tiedossamme vuosilta 2002—2004 yksi kuolemantapaus ja edeltäviltä vuosilta 1995—2002 yksi kuolemantapaus, joka oli eri BCG-rokotteen aiheuttama, Kilpi kertoo.

Vaasalainen äiti kirjoitti Aamulehden lukijapalstalla eilen, että hänen lapsensa kuoli vuonna 2005 tuberkuloosirokotuksen aiheuttamaan tuberkuloosiin.

Todennäköisyys 1/100 000

Tuberkuloosirokote sisältää Kilven mukaan elävää heikennettyä bakteeria. BCG -rokotteen haittavaikutuksia voivat olla tästä johtuvat imusolmukepaiseet ja luutulehdukset.

Hyvin harvoin bakteeri voi Kilven mukaan aiheuttaa yleistyneen bakteeri-infektion, joka voi joissakin tapauksissa olla kohtalokas lapsille.

— Tämä on yleensä luokkaa yksi sataatuhatta rokotettua kohti. Yleensä tässä on kysymyksessä sellaiset lapset, joilla on hyvin vakava immuunipuutos, jonka vuoksi bakteeri-infektion saaminen on mahdollista.

Aamulehteen kirjoittaneen äidin mukaan rokotteen haittavaikutuksiin kuoli kaikkiaan viisi vauvaa.

— Minulla on tiedossa ne väitetyt tapaukset, mutta tässä on kysymys muihin tauteihin kuolleista lapsista, joilla on ollut myöskin BCG-rokotteen aiheuttama imusolmukepaise. Silloin jotkut ovat epäilleet tai väittäneet, että koko lapsen muukin tauti olisi johtunut BCG-rokotuksesta, mutta se ei pidä paikkaansa, Kilpi sanoo.

Yleisimmät haitat ovat turvotus ja kuume

Kilpi kertoo, että yleisimpiä rokotteisiin liittyviä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan kipeytyminen ja turpoaminen sekä kuume.

— Viime vuosien hankalimmat haittavaikutukset ovat liittyneet juuri BCG-rokotteeseen. Muuten siihen liittyviä vakavia haittoja ei ole ilmennyt. Joissain vakavissa tapauksissa syy-yhteyttä rokotteen ja seurauksen välillä on vaikea yhdistää.

BCG-rokotteita alettiin haittavaikutusten vuoksi suunnata pelkästään riskiryhmille.

— Lapsille, joilla on suuri vaara saada vakava tuberkuloosi pikkulapsena, tämä rokote on edelleenkin perusteltu.

Kilven mielestä vanhemmille pitäisi kertoa rokotteiden haittavaikutuksista sellaista tietoa, joka perustuu tutkittuun näyttöön.

— Se, että kerrotaan kaikenlaisia epäilyjä ja ajatuksia siitä, mitä rokote voisi aiheuttaa, ei ole haittavaikutuksista kertomista.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot