Mainos
Mainos

THL: Rikkaiden ja köyhien väliset terveyserot jopa kasvaneet

Terveyserot eri tuloryhmien välillä ovat jopa kasvaneet joidenkin tulosten mukaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi katsaus.

Vaikka elinajanodotteen erot ovat hieman kaventuneet viime vuosina, niin koetun terveyden erot ovat kasvaneet sitten vuoden 2008, kertoo THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvonen.

Suomalaisten terveys on yleisesti kehittynyt myönteisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Tuloryhmien väliset erot näkyvät kuitenkin esimerkiksi siten, että köyhimmät elävät keskimäärin huomattavasti lyhyemmän elämän kuin rikkaat.

Köyhimpien ja rikkaimpien miesten elinajanodotteessa on yli kymmenen vuoden ero, kun verrataan tulojen perusteella rikkainta ja köyhintä kymmenystä. Naisten puolella ero on pienempi, noin viisi vuotta.

THL:n mukaan tuloryhmien väliset terveyserot johtuvat koulutuksen ja ammatin lisäksi elämän alkuvaiheesta ja lapsuuden perhetilanteesta. Hyvätuloiset myös käyttävät tarpeisiinsa nähden enemmän palveluita kuin pienituloiset.

Merkittävän osan kuolleisuuseroista selittävät alkoholiin liittyvät kuolemat. Köyhät ja rikkaat eivät kuitenkaan eroa merkittävästi käytetyn alkoholin määrän suhteen, vaan kyse on enemmän erilaisista juomatavoista.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme