Mainos
Mainos

THL: Turhat vitamiinit vaarantavat terveyden

THL puoltaa tuoreen suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen tuloksia, joiden mukaan ravintolisien käyttö voi lisätä kuolleisuutta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen sanoo, etteivät uuden tutkimuksen tulokset ole kovinkaan yllättäviä.

– Jo aiemmista suomalaisista tutkimuksista on saatu tuloksia, joiden mukaan liiallinen ravintolisien saanti voi olla vaarallista. Esimerkiksi liiallinen beetakaroteeni voi lisätä keuhkosyövän riskiä ja liiallinen E-vitamiini aivoverenvuodon riskiä.

"Tulokset luotettavia"

Virtasen mielestä tuoreen tutkimuksen tulokset ovat luotettavia ja antavat varteenotettavaa lisätietoa ravintolisistä.

– Tietysti meidän kantaamme vaikuttavat useat tutkimukset, eikä pelkästään yksi, mutta tämän perusteella voidaan jo sanoa, että turhien valmisteiden syömistä on syytä välttää.

Virtanen huomauttaa, että turvallisin tapa saada välttämättömiä ravintoaineita on hankkia ne ruoasta.

– Ravintoaineita täytyy saada oikeassa suhteessa toisiinsa nähden. Täytyy myös muistaa, ettemme välttämättä tiedä vielä kaikkea, mikä niiden toiminnassa on tärkeää, Virtanen sanoo.

D-vitamiini on poikkeus

Ravintolisille ei THL:n kannan mukaan ole tarvetta, mikäli liikkuu kohtalaisesti ja syö monipuolisesti.

– D-vitamiini on ainoa poikkeus. Jos on vegaani, heillä on tarvetta useammille ravintolisille. Usein ravintolisien käyttö kuitenkin kasaantuu niille, jotka sitä vähiten tarvitsevat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme