Mainos
Mainos

Thors: Maahanmuuttohallinto nykyaikaistettava

Oleskeluluvan myöntämistä tulisi ministerin mukaan nopeuttaa merkittävästi.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan maahanmuuttohallinto pitää pikaisesti modernisoida.

Maahanmuuttoa tulisi ministerin mukaan helpottaa karsimalla lupia ja yksinkertaistamalla lupamenettelyä. Esimerkiksi oleskeluluvan myöntämistä voitaisiin merkittävästi nopeuttaa.

- Oleskeluluvan pitäisi aina oikeuttaa tekemään Suomessa töitä ja se voitaisiin myöntää kerralla nykyistä pitemmäksi ajaksi, maahanmuutto- ja eurooppaministeri linjaa.

Työntekijöiden oleskelulupahakemuksia haettiin viime vuonna 60 prosenttia edellisvuotta enemmän. Ulkomaalaisvirasto, nykyinen Maahanmuuttovirasto teki työntekijän oleskelulupapäätöksiä ennätysmäärän, lähes 6 000.

Lapsen etu etusijalle

Lasten ja nuorten asema sekä lapsen edun toteutuminen turvapaikanhakijoita ja pakolaislapsia koskevissa päätöksissä on Thorsin mukaan erityisen tärkeää.

- Alaikäisinä yksin tulleiden ja yksin jääneiden maahanmuuttajanuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi heille tulee järjestää jälkihuoltoa vastaavin toimenpitein kuin sijaishuollossa oleville suomalaislapsille. Lisäksi tulee selvittää turvapaikanhakijalasten ja -nuorten mielenterveyspalveluiden järjestämis- ja kehittämistarpeita, linjaa Thors.

Kielikoulutus, muu koulutus ja työllistäminen kotouttamisen keskiössä

Kotouttaminen on erittäin tärkeä osa maahanmuuttoa. Kotouttamisen keskeiset välineet ovat nykyistä parempi kielikoulutus, muu koulutus sekä työllistäminen.

Maahanmuuttajien työttömyysasteen ja koko väestön työttömyysasteen välinen ero on tarkoitus puolittaa vuoden 2012 loppuun mennessä. Maahanmuuttajamiesten työttömyysaste on nyt noin 15 prosenttia ja naisten peräti 25 prosenttia.

Vuosi 2008 on kulttuurisen vuoropuhelun teemavuosi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme