Mainos
Mainos

Thors tukee romaniäitien palauttamista kotimaahansa

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan Suomessa kerjänneiden romaniäitien ja heidän lastensa lähettäminen takaisin Romaniaan on perusteltua.

- Mielestäni se on monestakin syystä toimenpide, jolla on lainsäädännöllinen pohja. Toinen vaihtoehto olisi jonkinlainen huostaanotto.

Thorsin mukaan huostaanottoon liittyy ongelmia. On kiistelty siitä, onko suomalaisilla viranomaisilla oikeutta ryhtyä esimerkiksi lasten huostaanottoihin, jos perhe on maassa väliaikaisesti.

- Tässä asiassa on monta eri ulottuvuutta. Lastensuojelullisesta toimenpiteestä on valinnut yksimielisyys.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Helsingin kaduilla kerjänneen raskaana olevan romanialaisnaisen maasta pois avustaminen keskeytyi, kun hän sai supistuksia. Aiemmin viikolla toinen romaniäiti tyttärineen lennätettiin takaisin Romaniaan.

Äidit toivoivat paluuta

Helsingin sosiaalipäivystyksen johtajan Olli Salinin mukaan kotimaahansa avustettu äiti ja lapset halusivat itsekin lähteä Suomesta.

- Heidän omien toiveidensa mukaan heidät lennätettiin Bukarestiin Romaniaan. Alkoi olla liian kylmä, ja heidän leirinsä taidettiin kertaalleen jo puhdistaa roskista.

Salinin mukaan nyt selvitellään maahan jääneen alaikäisen äidin ja hänen syntyvän lapsensa tilanne, turvallisuus ja palvelut Suomessa. Sopivan ajan päästä järjestetään paluu kotimaahan.

- Me emme voi poistaa ketään, se on valtiovallan tehtävä.

Naisten miespuolisia sukulaisia jäi vielä Suomeen. Salinin mukaan he ovat asuneet pääasiassa telttakylissä syksystä lähtien.

- Heidän kertomuksensa vähän vaihtelevat. Osa tuntee Suomen lainsäädännön ja on kertonut käyneensä välillä Ruotsissa, mikä katkaisee kolmen kuukauden jakson kertymisen.

Salinin mukaan naiset ja lapset ovat hyvässä kunnossa ja he pääsivät halutessaan lämpimiin tiloihin yöpymään. Nuorin romanisuvun lapsista on parivuotias, muut ovat kouluikäisiä.

Apu ohjattava kansalaisjärjestöihin

Helsingin kaupunki toivoi viime syksynä valtionhallinnolta valtakunnallista ohjeistusta kerjäläisten kohtaamiseen. Astrid Thorsin mukaan laaja yhteistyöhanke sosiaaliviranomaisten, poliisin sekä muiden EU-maiden kanssa on suunnitteilla sisäministeriössä.

Myös tiedotusta tarvitaan Thorsin mielestä sekä Suomessa että Romanissa.

- Tehdään selväksi, millä pelisäännöillä tänne tullaan. Me voisimme esimerkiksi puuttua siihen, mitä meidän oloistamme siellä väitetään.

Thors kertoo seuranneensa vuosien varrella suomalaisten kansalaisjärjestöjen työtä Romaniassa. Hän ymmärtää suomalaisten auttamistarpeen, mutta toivoo, että se suuntautuisi kansalais- ja avustusjärjestöihin.

- Järjestöt ovat tehokkaampi tapa. En jaksa uskoa, että kaikkein köyhimmistä oloista olisi tultu tänne.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme