Mainos

Thors: Turvapaikkaselvitys tehdään nopeasti

Hallitus aikoo yhdenmukaistaa Suomen turvapaikkapolitiikkaa muiden Pohjoismaiden kanssa. Tavoitteena on vähentää perusteettomasti turvapaikkaa hakevien määrää.

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi erityisesti viime vuoden lopulla. Tulijoiden virta kiihtyi niin, että syys-joulukuussa hakijoita saapui yli viisisataa kuukaudessa.

Nousun syynä pidetään kiristynyttä ulkomaalaispolitiikkaa Ruotsissa ja Norjassa. Pääministeri Matti Vanhanen huomautti politiikkariihen yhteydessä turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan selvitys tehdään nopealla aikataululla. Hän harmittelee, että jokainen Euroopan Unionin jäsenmaa joutuu tekemään päätöksensä erikseen.

-Meidän täytyy selvittää, miten tulkitsemme eri maiden turvallisuustilanteen. Esimerkiksi Ruotsissa on saatu palauttamissopimus Irakin kanssa, Thors sanoo.

Hallitus varautuu lisäämään määräaikaisesti resursseja turvapaikkatutkinnan ruuhkien purkamiseksi. Lisäksi tehostetaan iänmääritystä ja lisätään kielitestejä.

-Jos Suomi nähdään maana, josta saa turvapaikan tai on helppo oleskella, se voidaan nähdä vetovoimatekijänä, Thors toteaa.

Thorsin mukaan päätöksenteossa tulee nähdä myös, miten poliisi ja tuomioistuimet toimivat prosessissa.

Ulkomaalaislaki läpi eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi tänään ulkomaalaislain uudistukset yksimielisesti. Uudistuksilla parannetaan turvapaikan hakijan asemaa. Tilapäisen oleskeluluvan saanut voi ryhtyä heti tekemään ansiotyötä. Tähän saakka se ei ole ollut mahdollista.

-Päätös osoitti, että enemmistö haluaa antaa kansainvälisille ihmisille suojaa, Thors toteaa.

Laki meni läpi eduskunnassa hurjin luvuin: 161-5. Äänestyksessä lakiuudistusta vastustivat vain sitä tulkinnanvaraisista pykälistä arvostelleet perussuomalaiset.

-Perussuomalaisten politiikalla ei ole paljon sisältöä. Heillä ei ole vaihtoehtoja, Thors tokaisi.

Maahanmuuttoministeri Thorsin valmistelemaa lakiesitystä muutettiin eduskunnassa poikkeuksellisesti olennaisiltaosin. Syynä oli se, että alkuperäisen esityksen muotoiluja turvapaikan kotimaahan palauttamisen esteistä pidettiin liian väljinä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot