Mainos
Mainos

Tiedon siirto työssä jaksamisen välineeksi

Ikääntyvien työntekijöiden kokemuksesta pyritään saamaan väline, jolla työssä jaksaminen ja työnteon mielekkyys paranisivat kaikilla työpaikoilla.

Vanhempien ihmisten taidot halutaan hyödyntää sitouttamalla heitä tiiviimpään yhteistyöhön nuorempien kanssa. Käytännössä tämä tapahtuisi tiimityöskentelynä, mestari-kisälli-työpareina tai esimerkiksi "varjostamalla" eli seuraamalla sivusta kokeneempien työtapoja.

Tänään julkistetun valtakunnallisen Työssä jaksamisen ohjelman seurantaraportissa esitetään konkreettisia malleja, joiden avulla pitkään työelämässä olleiden kokemusta eli ns. "hiljaista tietoa" voidaan hyödyntää siten, että työn mielekkyys ja tulokset paranevat. Työntekijöiden työhyvinvoinnin edistäminen ja työn organisoinnin taloudelliset hyödyt ovatkin olleet hallituksen kolme vuotta siten aloittaman ohjelman keskeisenä tavoitteena.

Työssä jaksamisen toivotaan hidastavan myös liian nopeaa eläköitymistä, mikä uhkaa viedä työpaikoilta mukanaan paljon tietotaitoa. Projektijohtaja Tuulikki Petäjäniemi korostaa, että ikääntyneillä on kyky strategiseen ajatteluun ja kyky muodostaa kokonaisuuksia. Heillä on myös kokemukseen perustuvaa kykyä yhdistellä eri tietoja ja kyky toimia yllätyksellisissä ja ristiriitaisissa tilanteissa.

Esimiehille oppia eri-ikäisten johtamisesta

Raportin vastanottanut pääministeri Paavo Lipponen muistuttaa hallituksen panostaneen työelämän laatukysymyksiin myös lainsäädäntöä kehittämällä. Tällä hallituskaudella on uudistettu muun muassa työsopimuslaki, työterveyshuoltolaki ja työturvallisuuslaki. Kannustavutta työssä pysymiseen pyritään sisällyttämään myös eläkeuudistuksiin.

Työministeri Tarja Filatovin mukaan lakien ohella tarvitaan toimintamalleja, joita työpaikoilla voidaan tarpeen mukaan soveltaa. Avainasemassa ovat esimiehet, joiden toivotaan keskittyvän nykyistä enemmän eri-ikäisten työntekijöiden johtamiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Muita keinoja työyhteisöjen kehittämiseen ovat Filatovin mukaan arkipäivän työssä tapahtuva oppiminen ja työaikajärjestelyt, joiden avulla henkilöstön määrä voidaan mitoittaa ilman turhaa työkuormitusta.

Seuraavalla hallituskaudella ohjelman tulisi Filatovin mielestä painottua työn ja perheen yhteensovittamiseen.

Neljän eri ministeriön ja työmarkkinajärjestöjen vetämä ohjelma on myöntänyt tukea 173 hankkeelle. Viime vuonna näitä oli vireillä 103. Hakemusten määrä kolminkertaistui viime vuonna yli 300:aan ja hankkeiden tukemiseen käytettiin yhteensä 2,9 miljoonaa euroa.

Tänään jätetyn raportin keskeinen sisältö muodostuu eläkejärjestelmän uudistamiseen ja hallituksen sosiaalipoliittiseen kannanottoon liittyvästä selvitystyöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme