Mainos
Mainos

Tiedonjulkistamisen palkinnot tähtitieteilijälle ja psykologille

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja kriisipsykologi Eija Palosaari ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot. Kaikkiaan eri alojen asiantuntijoille ja työryhmille jaettiin kahdeksan 10 000 euron palkintoa.

Professori Esko Valtaoja sai palkinnon ansioistaan tieteen tunnetuksi tekijänä. Valtaoja on julkaissut kolmiosaisen kirjasarjan, jonka ensimmäinen teos Kotona maailmankaikkeudessa palkittiin Tieto-Finlandialla vuonna 2002.

Psykologian tohtori Palosaari palkittiin kirjastaan Lupa särkyä. Aiemmin tänä vuonna Suomen psykologiliitto palkitsi Palosaaren vuoden psykologina. Palosaaren kirjan sanoma on, että kriisitilanteissa ihmisellä on lupa järkyttyä.

Juha Nurminen sai elämäntyöpalkinnon mittavasta työstään Itämeren hyväksi. Hän on vuonna 1992 perustetun John Nurmisen säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Psykologi toivoo toimittajilta herkkyyttä

Kriisipsykologian parissa lähes 20 vuotta työskennellyt Eila Palosaari on ollut mukana Estonian, Konginkankaan ja Myyrmannin onnettomuuksien kriisihoidossa. Nyt hän työskentelee Jokelan koulusurmien jälkihoitoa ohjaavassa työryhmässä.

Tapauksista voimakkaimman jäljen on jättänyt Jokela.

- Tällainen pitkäjänteinen jälkihoito, jossa ollaan sisällä yhteisössä, on erilaista ja uutta. Tämä on toisentyyppinen kuin aikaisemmin tekemäni työt, sen takia sen koen kaikkein vaativimmaksi.

Palosaari väitteli tohtoriksi Estonian haverista vuonna 1999. Hänen mielestään kriisien aikana annettava nopea psykologinen apu on Suomessa hyvällä tasolla.

Suurin kehittämisen tarve on jatkoterapian saatavuudessa. Jos ihminen kohtaa järkyttäviä asioita, ovat voimakkaatkin reaktiot terveitä ja normaaleja. Tärkeää on, että ne eivät jää päälle.

Medialle Palosaari haluaa korostaa herkkyyttä uhrien ja omaisten haastattelussa. Shokissa oleva ihminen saattaa jopa tarjoutua haastateltavaksi, vaikka ei näin normaalisti toimisi.

- Se saattaa olla ihmiselle kuin toinen onnettomuus, hän repeää uudestaan. Koetun kaksoisuhriutumisen korjaaminen on vaikeaa työtä.

Shokissa olevan ihmisen tunnistamiseen hän antaa toimittajilla yksinkertaisen ohjeen.

- Ihminen toimii ulospäin viileästi ja hallitusti. Hänet tunnistaa siitä, että silmistä voi katsoa läpi, ja hän on poissaoleva. Jos ihmistä on pakko haastatella, voimakkaista tunteista ei saisi kysyä, pelkästään faktoista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme