Mainos
Mainos

Tiekiista aiheuttaa edelleen närää hallituspuolueissa

Hallituksen avainministerien eilinen esitys kiistanalaisista liikennehankkeista aiheuttaa edelleen närää hallituspuolueissa. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen arvostelee Iltasanomissa ja Keskisuomalaisessa Vanhasen ja Kalliomäen sopimusta.

Kesän kuuma poliittinen kiista liikenneväylien määrärahoista sähköistää ensi viikolla käytävää hallituksen budjettiriihtä. Vaikka pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäki saivatkin perjantaina sorvatuksi esityksen kiistan ratkaisusta, ei sopu ole vielä läheskään varma.

RKP:n edustajana hallituspuolueiden ryhmänjohtajien keskustelussa ollut toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos ei hyväksynyt ratkaisua. Myös kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on liittynyt esityksen vastustajiin.

Pekkarinen arvostelee Vanhasen ja Kalliomäen sopimusta mm. Ilta-Sanomissa ja Keskisuomalaisessa. Hän sanoo olevansa pettynyt, kun "Vanhanen hyväksyi välistävedon". Hänen mielestään kyse on pelisäännöistä ja siitä, miten niitä noudatetaan. Pelisäännöt eivät voi hänen mielestään olla vain kahden henkilön asia.

Pekkarinen toivookin, että budjettiriihessä tehtäisiin oikeutta hankkeille, joista on jo aiemmin päätetty. Hän on harmissaan etenkin siitä, että nelostien perusparantaminen Lusin ja Vaajakosken välillä siirtyy tulevaisuuteen. Wideroos olisi halunnut listalle myös Kirkkonummen ja Espoon Kivenlahden välisen tien kunnostuksen.

Vanhasen ja Kalliomäen esityksen mukaan ensi vuonna aloitettaisiin myös Ilmalan ratapihan kunnostus Helsingissä sekä perusparannustyöt Vihdin ja Porin välisellä tiellä. Nämä tulisivat niiden hankkeiden lisäksi, joita valtiovarainministeriö esitti jo aiemmin valtion ensi vuoden talousarvioon.

Vuoden 2007 suunnitelmiin lisättiin Kehä I:n korjaus Espoossa välillä Turunväylä-Vesikallio. Samalla listalla ovat Lappeenranta-Imatra-tie, Keski-Pasila sekä ratatyöt välillä Seinäjoki-Oulu ja Lahti-Luumäki.

Koko kiista alkoi, että Kalliomäki muutti oman ministeriönsä budjettiehdotuksessa hallituksessa aiemmin sovittua tiehankkeiden kiireellisyysjärjestystä. Kalliomäki esitti tuolloin ensi vuoden hankkeiksi Tampereen läntisen ohitustien kakkosvaihetta, Oulun-Kuusamon tien korjausta Oulun seudulla sekä Raahen meriväylää.

Tyytymättömyyttä oli kaikissa hallituspuolueista. Yksi äänekkäimpiä arvostelijoita oli liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen, jonka ehdotuksen Kalliomäki oli suurelta osin sivuuttanut.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme