Mainos
Mainos

Tienpidon laatua valvotaan mittausautolla.

Tiehallinto on palkannut yksityisen konsulttifirman valvomaan urakoitsijoiden talvihoidon laatua.

Teiden kunnossapidon laatua on ruvettu valvomaan entistä tarkemmin.

Tiehallinto on määritellyt eri teiden talvihoidolle tason, joka urakoitsijoiden on ylläpidettävä. Laaduntarkkailu on tähän asti ollut tiemestareiden harteilla virka-aikanaan tekemien pistokokeiden varassa. Savo-Karjalan tiepiirin pilottihankkeessa varsinkin iltoja ja viikonloppuja tarkkailee nyt myös ulkopuolinen yritys mittausautoineen.

Andamentin projektivastaava Matti Hirvonen sanoo, että kitka on tärkein mitä tiestä katsotaan.

- Sitten on myös polanneura ja lumisuus. Lumisateen jälkeen ajoradalle jää luonnollisesti lunta, joka on siitä tietyssä toimenpideajassa otettava pois. Liikennemerkeistä katsotaan kuinka lumisia ne on, Hirvonen jatkaa.

Tiehallinnon Savo-Karjalan tiepiirin kunnossapitoinsinöörin Asko Pöyhösen mukaan tie voi täyttää tiehallinnon laatuvaatimukset, vaikka tienkäyttäjä kokisi, että tie ei ole hyvässä kunnossa.

- Tässä nyt on kysymys siitä, että me haluamme varmistua, että urakoitsijat todella tuottavat tilattua palvelutasoa kaikkina virkaikoina, Pöyhönen toteaa.

Urakoitsijat ovat kaivanneet laaduntarkkailuun yhtenäisyyttä. Sitä saadaan teknisillä laitteilla. Esimerkiksi liukkaudesta lyödään pöytään kovaa faktaa.

- Kitkan mittaus tapahtuu sillä tavalla, että ajetaan 60 km mittausautolla ja sitten noin sekunnin ajan pidetään jarrua pohjassa. Minulle tulee päämittariin kitkalukema joka siirtyy sitten tietokoneelle, Hirvonen kertoo.

Myös polanneurat mitataan millintarkasti.

Tiedot tien kunnosta ovat heti urakoitsijan käytettävissä, ja räikeissä tapauksissa mittaaja hälyttää tiehallinnon liikennekeskuksen toimenpiteitä varten. Laadun alituksesta urakoitsijaa uhkaa enimmillään 8 000 euron sakko. Toisaalta myös bonus on mahdollinen, jos tienkäyttäjät ovat entistä tyytyväisempiä talvihoidon tasoon.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme