Mainos
Mainos

Tiesitkö miten nopeasti ruoka pilaantuu?

Monet elintarvikkeet ovat äärimmäisen herkkiä ja pilaantuvat helposti. Etenkin jos ne saavat olla huoneen lämmössä liian kauan.

– Yleisenä sääntönä taitaa olla, että elintarvikkeissa se välimuoto on huono. Eli ruoka kannattaa olla joko kuumaa tai kylmää, tiivistää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

Pihlajasaari nostaa esille helposti pilaantuvien ruokien joukossa muun muassa maitotuotteet, lihan, kalan ja valmiiksi pilkotut vihannekset ja salaatit. Myös syyskauteen kuuluvat keitetyt ravut ovat herkkiä huoneenlämmössä.

- Valmiiksi pilkotussa salaatissa rikottu pinta aiheuttaa lisäkosteutta, eli sitä vihannesmehua, joka on hyvä kasvualusta bakteereille. Huoneenlämmössä salaatti voi pilaantua muutamassa tunnissa. Jääkaapissa se voi säilyä noin kaksi päivää, kertoo Pihlajasaari.

Karjalanpiirakka huoneenlämmössä on riski

Erityisen pilaantumisherkkä on myös keitetty riisi. Riisiä ei miellettä helposti pilaantuvien joukkoon, mutta siellä se silti on.

– Riisin pilaantumisen aiheuttaa Bacillus cereus -bakteeri, kertoo Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

– Bacillus cereus -bakteeri on yleinen ympäristöbakteeri, jonka itiöt selviävät keittämisestä. Sitten se aktivoituu hitaasti jäähtyessä, Annika Pihlajasaari toteaa.

Bacillus cereus -bakteereiden joutumista elintarvikkeisiin ei voida Eviran mukaan täysin estää, ja siksi niitä esiintyy lähes kaikissa elintarvikkeissa. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat liha- ja riisiruoat, maitotuotteet ja vihannekset. Esimerkiksi Bacillus cereus bakteeria muistuttava ympäristöbakteeri Clostridium perfringens esiintyy yleensä lihassa.

Siellä missä on riisiä, on riski myös bakteerin aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä. Listalle joutuvat muun muassa lihapiirakat ja karjalanpiirakat.

– Kaupoissa karjalanpiirakoita säilytetään milloin missäkin, mutta itse ostan vain kylmäkaapissa olevia tuotteita. Riski on aina olemassa huoneenlämmössä säilytetyssä karjalanpiirakassa, sanoo Pihlajasaari.

Samaan riskiryhmään Pihlajasaari nostaa lihapiirakat.

- Kaupoissa lihapiirakat ovat usein kylmässä. Ehkä ne mielletään enemmän kylmätuotteeksi, kun niissä on lihaa sen riisin lisäksi.

Lihapiirakan herkkyydestä ylitarkastaja kertoo oitis esimerkin.

- Juuri tuli sellainen tapaus, missä lihapiirakoita kuljetettiin lämpimässä autossa liian lämpimään jääkaappiin, mistä sitten isommalle joukolle tuli ruokamyrkytyksiä.

Marttaliiton kehittämispäällikölle pilaantunut riisi on tuttu näky.

– Jokainen voi tehdä tieteellisen kokeen kotonaan riisin pilaantumisvauhdista. Kattilan voi jättää ilman kantta keittiön pöydälle vaikka yöksi. Riisin päällä on aamulla limainen kerros, Arja Hopsu-Neuvonen kuvailee.

Ruoka kuuluu jäähdyttää hyvin

Marttaliitossa suositellaan maalaisjärjen käyttöä. Ruoka olisi aina hyvä jäähdyttää nopeasti ennen jääkaappiin laittoa.

- Kylmässä vesihauteessa, esimerkiksi tiskialtaassa, kattilallinen ruokaa jäähtyy nopeasti, mistä se on hyvä laittaa jääkaappiin. Pöydällä huoneenlämmössä isoa määrää ruokaa ei kannata jäähdyttää, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Samoilla linjoilla on myös Eviran ylitarkastaja.

- Talvella kannattaa ruoka jäähdyttää pihalla. Esimerkiksi rappusilla, parvekkeella tai lumihangessa. Myös kylmäkallet annosrasioiden jäähdytyksessä toimivat, Pihlajasaari vinkkaa.

Lisäksi Hopsu-Neuvonen neuvoo, että jääkaapista uudelleen lämmitettävä ruoka kannattaa lämmittää oikeasti hyvin.

- Eli kylmänä tai osittain lämmitettynä ruokaa ei kannata syödä. Ruuan täytyy olla kauttaaltaan kuumaa. Bakteerit tuhoutuvat yleensä, kun ruoka on kuumennettu yli 70 asteeseen.

Suomessa suurimman osan ruokamyrkytyksistä aiheuttaa norovirus, joka ei ole yhteydessä ruuan pilaantumiseen. Varsinaisia ruuan pilaantumisesta ja bakteereista johtuvia ruokamyrkytyksiä on vuositasolla vain muutama. Viime vuosina Suomessa on ollut 40-60 ruokamyrkytystä vuosittain.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme