Mainos
Mainos

Tiesitkö tämän tutuista puutarhakasveista?

Monet tutuistakin puutarhakasveista saattavat olla myrkyllisiä väärinkäytettyinä tai valmistettuina. Kasveja poimiessaan onkin hyvä pitää huolta siitä, että varmasti tietää mikä kasvi on kyseessä.

Myöskään esimerkiksi vihreää perunaa ei tunnetusti kannata sen myrkyllisyyden takia syödä. Väärin käytettynä esimerkiksi pavutkin aiheuttavat pahoja vatsaoireita. Myöskään monien pihalla kasvava kesäherkku ei ole aivan vaaraton.

– Kotipuutarhassa tyypillinen on raparperi, joka on hyvä kasvi, josta on kiva leipoa ja tehdä jälkiruokia. Suurina määrinä sen oksalaatti aiheuttaa kuitenkin ongelmia, kertoo Myrkytystietokeskuksen vastaava ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto.

Puutarhaa hoitaessa useat kasvit voivat aiheuttaa ihottumaa ja valonarkuutta iholle. Pahin tällaisista kasveista on pahojakin palovammoja aiheuttava jättiputki. Ärsytystä voi aiheuttaa myös esimerkiksi koiranputki, ukonputki ja näsiä.

Lasten kanssa luonnossa liikkuessa on hyvä muistaa, että monet marjat ja kasvit voivat näyttää tutuilta, mutta kuitenkin olla myrkyllisiä.

– Pitäisi kerätä vain niitä kasveja, jotka tuntee. Se on sama juttu kuin sienissäkin, eli pitää oppia tunnistamaan ennen kuin lähtee keräämään. Monet kasvit muistuttavat toisiaan ja vaikka jossain paikalla on kasvanut tuttu kasvi viime kesänä, niin se voi olla, että se ei olekaan enää siinä, Lapatto-Reiniluoto muistuttaa.

Pieninä annoksina myrkytysoireita aiheuttavia kasveja on Suomessa kuitenkin vähän.

Katso Lotta Stenroosin juttu (Seitsemän uutiset 12.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme