Mainos
Mainos

Tieto-Finlandia -ehdokas auttaa ymmärtämään venäläistä sielua

Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen

(Gaudeamus)

Usein kysytään mitä ihminen katuu. Minua ainakin harmittaa vietävästi, että en nuorena opetellut venäjän kielen alkeita enkä hakeutunut oppilasvaihtoon Neuvostoliittoon. Olisi se vain ollut ainutlaatuinen kokemus nykypäivänä.

Kielitaidon puutteista huolimatta olen lukenut runsaasti Venäjän historiaa ja politiikkaa. Jokaiselle Venäjän harrastajalle on suuri haaste ymmärtää mikä on Venäjän olemus ja mitä tarkoittaa ”venäläinen sielu”. Ehkä näiden mysteereiden avaamiseen tarvittaisiin juuri sitä venäjän taitoa. ”Kevyt kosketus venäjän kieleen” on erinomaisen hyvä teos kieltä harrastaville ja Venäjää seuraaville.

Venäjän kielellä on kaksi totuutta. On olemassa arkinen totuus ja filosofinen totuus. Jälkimmäinen on itse oivallettava ja tunnettava. Kun meillä puhutaan bruttokansantuotteesta henkeä kohden, Venäjällä puhutaan sielua kohden. Kun suomalainen on hengessä mukana, venäläinen tekee saamaa koko sielullaan ja nauraa sielustaan. Venäjällä tunteet ovat selvemmin mukana kielessä. Kun suomalainen tykkää jäätelöstä, venäläinen rakastaa jäätelöä.

Venäjässä on myös erityisiä verbejä kuvaamaan tilanteita, joissa ”niin vaan kävi” ilman, että yksilöidään kuka tapahtuman aiheutti. Kuuluisa sutkaus onkin ”Haluttiin, että kaikki menisi parhain päin, mutta kävi taas niin kuin aina käy.”

Small talk ei ole venäläisten alaa. Sitä pidetään tyhjänpäiväisenä hovipuheena. Sen sijaan venäläiset haluavat jakaa sydänsurujaan ystäviensä kanssa eli keskustella sielujen tahdissa.

Venäjä on maantieteellisesti suuri valtio ja rajanaapurina ei kovin yhdentekevä Suomelle. Suhtautuminen Venäjään ja sen kieleen onkin vaihdellut vuosisatojen aika täydellisestä torjunnasta varauksettomaan ihailuun.

Naapurimaiden kieltä kannattaa osata ainakin raja-alueiden lähistöllä. Jos jokin asia on kovin selvä, sen ymmärtää Suomessa Erkkikin. Venäjällä vastaava ilmaus on, sen ymmärtää pikku siilikin.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme