Mainos
Mainos

Tietokonetiedot apuna turkistarhaiskujen tutkinnassa

Epäiltyjen tietokoneilta löytyneet tiedot ovat osoittautuneet ratkaiseviksi Suomen laajimman turkistarhaiskujen sarjan tutkinnassa. Näiden tietojen perusteella voidaan myös epäillä, että suomen tarhaiskuja on jossain määrin rahoitettu ulkomailta.

Vajaata kymmentä henkilöä epäillään kolmestatoista parin vuoden takaisesta tarhaiskusta. Poliisitutkinta jutussa on saatu valmiiksi ja juttu on nyt syyteharkinnassa.

Suomessa on tehty kaikkiaan lähes 70 turkistarhaiskua. Niistä alle viidessä tekijät on saatu selville.

Vuonna 2000 ja 2001 tehtiin 13 tarhaiskun sarja. Juttu lähti purkaantumaan Tampereelta keväällä 2001, kun poliisit nappasivat neljä nuorta. Autossa oli materiaalia, joka viittasi tarhaiskuihin.

Näyttöä jutussa on haettu muun muassa autonrenkaiden ja jalanjälkien vertailusta sekä syljen dna:sta. Tärkeää tietoa on kuitenkin löytynyt epäiltyjen tietokoneilta. Koneilta löytyi mm. turkistarhojen sijaintikartoja ja tarhojen tarkkoja osoitetietoja. Rekisteri vaikuttaa eräänlaiselta tiedustelurekisteriltä.

Aktivisteilta löytyi lista myös Suomen kanaloista.

Poliisi löysi koneilta myös epäiltyjen sähköpostiviestejä. Niiden mukaan laittomat aktivistit ja oikeutta eläimille -järjestö sekä saman järjestön tukiyhdistys näyttävät toimivan yhteistyössä. Varsinaisista tarhaiskuista ei näissä viesteissä puhuta.

Sähköpostiviestien mukaan suomalaiset aktivistit ovat saaneet rahallista tukea ulkomailta. Yhteistyötä eri maiden järjestöjen kesken näyttäisi olevan. Tässäkin jutussa yksi epäilty on amerikkalainen.

Pöytäkirjoissa epäillyt kiistävät teot. Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa.

(Kymmenen uutiset 25.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme