Mainos

Tietosuojavaltuutettu: KRP:n mustalta listalta mahdoton saada nimeään pois

Tavallisen kansalaisen on mahdotonta saada nimeään pois poliisin salaisesta epäiltyjen rekisteristä, jos sinne on kerran päätynyt, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Aarnion mukaan tämä on järjestelmän heikkous.

Asia on noussut esille, kun MTV3:n 45 minuuttia kertoi, että KRP:n ylläpitämässä salaisessa epäiltyjen rekisterissä oli presidentti Vladimir Putinin nimi. Uutisen jälkeen KRP kertoi poistaneensa Putinin nimen listalta.

– Jokainen ymmärtää, että jos ihminen ei tiedä olevansa listalla, on poistotapahtumaa mahdoton vaatia. Tämä on järjestelmän heikkous. Kyseinen asia [Putin-merkintä] on varmaankin johtamassa siihen, että tämän järjestelmän sisäinen ja ulkoinen valvonta kiristyy, että ongelmat ehkäistään ennalta.

– Tämä heikkous liittyy valitettavasti lainkäyttöviranomaisten järjestelmiin. Joskus on ihmisoikeustuomioistuinta myöten mitattu näiden järjestelmien oikeellisuutta. Tämäntyyppiseen käyttöön näiden rekistereiden läpinäkyvyyttä voidaan rajoittaa niinkin rankasti kuin tässä tapauksessa on käynyt.

Aarnio sanoo, että rikoksiin syyllistymättömän kansalaisen on käytännössä mahdoton saada selville, onko hänen nimensä listalla.

– Ainoastaan, jos syyllistyy tekoon, joka johtaa poliisitoimenpiteisiin, voi mahdollisesti jälkikäteen saada tietää olleensa listalla.

"Ei ole ok, jos nimi on listalla eikä kukaan saa tietää"

KRP:n lista on kimurantti, koska toisaalta kukaan ei voi tarkistaa onko hänen nimensä siellä, mutta toisaalta sekään ei ole oikein, jos nimi on siellä turhaan.

– Ei missään nimessä pidä ajatella niin, että jos nimi on siellä listalla, ja jos se ei vuoda, niin sitten asiat olisivat hyvin. Listalle saa laittaa vain niitä henkilöitä, jotka ylittävät lain nojalla rekisteröintikynnyksen, muita sinne ei saa laittaa, sanoo Aarnio.

Hänen mukaansa ongelma on tällä hetkellä se, että KRP:n listasta vuotaa tietoja julkisuuteen. Hänen mukaansa lähtökohta pitäisi olla se, että kansalainen voi aukottomasti luottaa poliisin toimivan oikein eli laittavan rekistereihin vain sellaisia nimiä, joiden siellä kuuluu olla.

– Kaiken poliisitoiminnan pitää perustua lakiin. Eli ei kansalainen voi ajatella että onko hän siellä listalla vai ei, vaan siitä lähdetään, että viranomaiset toimivat kuten he saavat toimia, ja kansalaisten ei tarvitse erikseen kantaa asiasta huolta.

KRP:n rekisteristäkin nimi poistetaan tietyn ajan kuluessa.

– Kuten kaikille järjestelmille Suomessa, on tällekin järjestelmälle säädetty tallennusaika. Jos tieto on asiallinen ja oikeilla perusteilla rekisteröity, sitä ei saa sieltä pois ennen kuin tallennusaika on mennyt umpeen.

Nimi väärällä listalla voi romuttaa elämän

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että jos jättää KRP:n listan hetkeksi syrjään, ja miettii viranomaisten listoja ylipäätään, on kansalaisen kannalta ongelmallista, jos hänen nimensä on jollakin tietyllä listalla väärin perustein.

– Jos virheellinen tieto vuotaa, niin siitä voi aiheutua monenlaisia ongelmia työelämässä tai perhe-elämässä. On olemassa ikäviä esimerkkejä siitä, mihin se pahimmillaan voi johtaa, voi esimerkiksi jäädä työpaikka saamatta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot