Mainos
Mainos

Tietyt lääkkeet voivat altistaa auringon säteilylle

Esimerkiksi joidenkin sydän- ja verenpainelääkkeiden käyttäjät saattavat reagoida voimakkaasti auringon säteilyyn.


Useat lääkkeet voivat herkistää voimakkaastikin ihoa auringon säteilylle. Tavallisimmin auringosta johtuvia ihovaurioita aiheuttavat jotkut antibiootit sekä sydän- ja verenpainelääkkeet, mutta myös muutamat itsehoitolääkkeet.

Lääkärit ja apteekin työntekijät varoittavat yleensä asiakkaita valolle herkistävistä reseptilääkkeistä. Asiakkaan on sen sijaan syytä olla tarkempana ostaessaan itsehoitolääkkeitä, muistuttaa apteekkari Bengt Mattila Helsingin XII Joutsen apteekista.

-Saattaa olla, ettei apteekeissakaan aina muisteta [---] itsehoitotilanteessa muistuttaa tästä, toteaa Mattila.

Aurinkosuojavoiteet eivät yleensä riitä estämään lääkkeiden ja auringonsäteilyn yhteisvaikutuksesta syntyviä ihovaurioita. Lievimmillään ihoreaktiot ovat kutinaa, ikävimmillään voimakasta ihottumaa ja rakkuloita.
Parasta ennaltaehkäisyä iho-ongelmiin ovatkin auringonsäteilyltä peittävä pukeutuminen ja varoitusten lukeminen lääkepakkauksista.

Lääkkeiden käytön seurauksena auringossa aiheutuneista ihovaurioista tulee lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin vuosittain muutamia ilmoituksia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.07.2003)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot