Mainos
Mainos

Tiilikainen: Suomi voi ajautua vaikeaan tilanteeseen

Suomi voi ajautua erittäin vaikeaan tilanteeseen, jos se ei hyväksy euromaiden sopua pysyvän kriisirahaston päätöksenteosta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Euromaat sopivat viime yön huippukokouksessa, että pysyvässä rahastossa (EVM) tehdään kriisitilanteessa päätökset 85 prosentin määräenemmistöllä. Linjaus tarvitsee vielä Suomen eduskunnan kahden kolmanneksen hyväksynnän.

Tiilikaisen mukaan tämänkaltaisen varauman jättäminen on yleistä EU-politiikassa. Vaikeaan tilanteeseen kuitenkin joudutaan, jos eduskunta ei hyväksy päätöstä. Päätös vaatisi hallituspuolueiden lisäksi taakseen toisen oppositiopuolueista.

Tiilikainen arvioi, että eduskunnan kielteinen kanta herättäisi kysymyksen, voiko Suomi enää osallistua pysyvään kriisirahastoon.

– Sitten varmasti haettaisiin taas erityisratkaisua Suomelle, mutta se olisi ikävä malli muille maille ja rapauttaisi yhteisiä toimia.

Myös euroryhmän uskottavuus joutuisi Tiilikaisen mukaan koetukselle.

Hän pitää kuitenkin hyvänä, ettei Suomen asettuminen poikkiteloin yhdessä yksityiskohdassa kaada koko sopimusta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme