Mainos
Mainos

Tiilikainen: USA ei voi estää EU:n puolustussuunnitelmia

USA on myöhässä yrittäessään painostamalla estää eurooppalaisen puolustusyhteistyön kehittymisen, uskoo tutkija Teija Tiilikainen.

Tutkija Teija Tiilikainen katsoo, että Yhdysvaltain pyrkimys estää eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistyminen on turhaa. Tiilikaisen mielestä Yhdysvallat on jo aikeessaan liian myöhässä. Hän huomauttaa MTV:n nettikolumnissaan, että jopa Yhdysvaltain pitkäaikainen Nato-liittolainen Britannia on näyttänyt vihreää valoa erillisille eurooppalaiselle puolustusyhteistyölle.

Tiilikaisen mukaan Yhdysvallat käyttää nyt voimakasta diplomaattista voimaa EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa pysäyttääkseen hankkeen. Tutkija arvioi, että painostustoimet saattavat tulla kuitenkin liian myöhään ja niiden seuraukset kääntyä Yhdysvaltoja vastaan.

Tiilikaisen mielestä Yhdysvaltojen on tunnustettava, että Eurooppa haluaa toimia turvallisuuspolitiikassa mieluummin tasavahvana kumppanina kuin sen talutusnuorassa kulkevana kuuliaisena lemmikkinä.

Dosentti Teija Tiilikainen on Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja. Hän toimi myös Suomen hallituksen edustajana EU:n tulevaisuuskonventissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme