Mainos

Tiitinen seisottaisi kansanedustajia

Pitäisikö kansanedustajien nousta täysistunnon alussa seisomaan ja tervehtiä sillä tavalla istuntoa johtamaan saapuvaa puhemiestä? Asiaa makusteltiin tänään eduskunnan kahvilassa ja käytävillä.

Eduskuntaa

Eduskunnassa on puitu täysistuntojen alun hälinää ja rauhattomuutta. Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen on ehdottanut ratkaisuksi kansakoulusta tuttua puhemiehen seisaallaan tervehtimistä.
Useimmille idea ei tuntunut maistuvan.
-Ei se oikein istu suomalaiseen tapaan, vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Outi Ojala tuumasi.

Eduskunnan täysistunnot ovat varsinkin alkuminuuteillaan usein yhtä pulinaa ja hälinää, kun kansanedustajat rupattelevat äänekkäästi keskenään. Yleensä melu vaimenee vasta, kun puhemies on hakannut nuijaansa pöytään ja kehottanut - joskus hyvinkin tiukkaan sävyyn - kansanedustajia rauhoittumaan ja käymään yksityiset keskustelunsa salin ulkopuolella.

Kansanedustajat myöntävät, että ulkopuolisille tilanteesta välittyvä kuva on kiusallinen asia. Lehterillä istuntoa seuraavat kansalaiset ovat ihmetelleet salin menoa suoraan heillekin. Viimeksi keskustelun asiasta viritti äskettäinen sanomalehden mielipidekirjoitus, jossa istuntoa seurannut kansalainen kummasteli näkemäänsä ja kuulemaansa.

Puhemiesneuvosto lähetti eduskuntaryhmille toivomuksen, että kansanedustajat parantaisivat tapojaan. Samassa yhteydessä tuli esille ajatus seisontapakosta istunnon alussa. Asiaa on kehitelty ns. protokollaryhmässä, joka valmistele eduskunnan toimintatapojen muutoksia tältä osin. Muutos tapahtuisi aikaisintaan seuraavien valtiopäivien alussa helmikuussa.

"Hyvät tavat eivät tule käskien"

-En pidä seisottamista kovin välttämättömänä. Minusta riittää, että että ennen saliin menoa muistuttaa itseään hyvästä käytöksestä, kristillisten ryhmäjohtaja Jouko Jääskeläinen arveli.
-Hyvät tavat eivät tule käskien. Melunongelma pitää hoitaa sivistyneesti pois, vihreiden Tuija Brax sanoi. Ojala myönsi, että hälinä ja pulina vähentävät kansalaisten luottamusta eduskuntaan.
-Jos muu ei auta, olen valmis seisomaankin. En sitten tiedä, johtaisiko uusi tapa toivottuun tulokseen.

"Tällä menolla ei ole laitaa"

Riitta U.

Puhemies Riitta Uosukainen kertoi suhtautuneensa protokollamuutoksen valmisteluun varovaisen myönteisesti. Täysistuntojen rauhoittamiseksi seisomista istunnon alussa ei Uosukaisen mielestä kuitenkaan tarvita. Sen pitäisi tapahtua muutenkin.
-Ei ole laitaa siinä, että kansa näkee tällaista marhaavaa käytöstä ympäriinsä. Tämä pitäisi älytä nyt heti.

Uosukaisen mielestä kokonaan toinen asia on sitten, siirrytäänkö istunnon alussa käytäntöön, jollainen Ruotsin valtiopäivillä on. Eräissä maissa rukoillaan istunnon alussa, mutta sellaisesta ei Uosukaisen mukaan ole Suomessa ollut puhetta.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot