Mainos

Tiitiselle moitteet juhlajärjestelyistä

Eduskunnan kansliatoimikunnan mukaan juhlakonsertin kustannuksista ei neuvoteltu lainkaan.

Eduskunnan korkein virkamies pääsihteeri Seppo Tiitinen on saanut moitteet tavasta, jolla hän toimi eduskunnan viimekesäisen 100-vuotisjuhlakonsertin järjestelyissä.

Eduskunnan kansliatoimikunta arvioi, että Tiitisen toimien vuoksi juhlakonsertin kustannuksista ei kukaan neuvotellut eduskunnan puolelta eikä kustannuksista saatu uskottavasti ennakkokäsitystä.

Tiitinen neuvotteli kertomansa mukaan Kansallisoopperan kanssa vain konsertin sisällöstä, mutta ei kustannuksista, koska piti itseään jäävinä. Hän oli samaan aikaan Kansallisoopperan säätiön hallituksen puheenjohtaja.

-Kun hän havaitsi olevansa jäävi keskustelemaan kustannuksista, luonnollinen tie olisi ollut asettaa tai asetuttaa joku toinen tilallensa niistä keskustelemaan. Sitä hän ei ollut tehnyt, kansliatoimikuntaa johtava puhemies Sauli Niinistö (kok.) totesi toimikunnan kokouksen jälkeen.

Niinistön mielestä virkamiehelle, joka havaitsee itsensä jääviksi, tulee jonkinasteinen velvollisuus huolehtia siitä, että virkatoimi tulee kuitenkin suoritetuksi.

Tiitisen kannalta moitteita lievensi eduskunnan 100-vuotisjuhlista vastaavan juhlatoimikunnan leväperäisyys. Se ei kiinnittänyt millään tavalla huomiota siihen, että Tiitinen oli eduskunnan puolelta ainoana neuvottelemassa oopperan kanssa. Juhlakonsertin kustannuksiin ei otettu myöskään kantaa eduskunnan hallintoa johtavassa kansliatoimikunnassa, koska asiaa ei viety sinne.

Tässä kohdin kritiikki osuu jossain määrin myös edelliseen puhemieheen Paavo Lipposeen (sd.), joka johti juhlatoimikuntaa. Niinistö ei vastannut suoraan kysymykseen, oliko vastuu sitten Lipposella.

-Voidaan ajatella, että jossakin olisi pitänyt kysyä asian perään. Juhlatoimikunta todennäköisesti oli tietoinen Tiitisen jääviydestä. Ainahan voidaan spekuloida, että asian perään olisi voinut kysyä. Emme ole arvioineet, miten Lipposen olisi pitänyt toimia, Niinistö vastasi.

Niinistön ja kansliatoimikunnan mielestä eduskunnan 100-vuotisjuhlien valmisteluissa päätöksenteko- ja vastuusuhteet pääsivät hämärtymään sen vuoksi, että käytännön järjestelyjä hoidettiin lähinnä tapauskohtaisesti.

"Ei epäluottamusta"

Niinistöltä kysyttiin moneen kertaan kansliatoimikunnan kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, nauttiiko pääsihteeri Tiitinen hänen luottamustaan. Vastaus tuli epäsuorasti.

-Minulla ei ole epäluottamusta häntä kohtaan.

Pienen tivaamisen jälkeen Niinistö jatkoi, ettei Tiitisen toimissa ole havaittu mitään vilpillisyyttä, joka voisi viedä luottamuksen.

Oopperakonsertin jälkipuinti alkoi eduskunnassa, kun talon tilintarkastajat kiinnittivät talvella huomiota Tiitisen kaksoisrooliin. Samalla huomiota kiinnitettiin myös eräisiin muihin juhlavuoden tapahtumiin ja niiden kustannuksiin.

Sen jälkeen eduskunnan hallinto kirjoitti nopeasti uudet ohjeet siitä, miten eri tapahtumien ja hankkeiden kustannukset on arvioitava jo etukäteen ja miten niiden toteutumista seurataan. Eduskunta aikoo myös pistää kansanedustajat lentämään ulkomaille enemmän turistiluokassa. Tiedotustilaisuudessa kuultiin puhemies Niinistön määrittely uudelle säästäväisyyslinjalle.

--Eduskunnan pitää korkeimpana valtioelimenä elää arvonsa mukaisesti, mutta mitalin toinen puoli on, että sitä ei pidä liioitella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot