Mainos
Mainos

Tiivimpää Nato-suhdetta tarjotaan Suomelle aikaisintaan vuonna 2008

Naton ja Suomen tiiviimpi rauhankumppanuushanke on vielä kaukana toteutumisesta

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Nato voisi tarjota Suomelle tiivistyvää rauhankumppanuusyhteistyötä aikaisintaan vuonna 2008.

Viime viikolla julkisuuteen vuosi tieto siitä, että Nato haikailisi tunnollisia rauhankumppaneita Suomea ja Ruotsia nykyistä tiiviimpään kumppanuuteen. Kyse olisi siitä, että maat voisivat tällöin olla vahvemmin mukana jo rauhanturvaoperaatioiden valmistelussa ja tiedonsaannissa olematta kuitenkaan Naton jäseniä.

Suomen hallitus tervehti tietoa tuoreeltaan ilolla. Hanke ei kuitenkaan ole niin varma kuin aluksi vaikutti.

- Diplomaattitietojen mukaan vuosi 2008 voisi olla se vuosi, jolloin Suomelle kuten myös Ruotsille tällainen aloite tehtäisiin, sillä edellytyksellä tietysti, että siellä päästäisiin ensiksi yksimielisyyteen tällaisesta uudesta rauhankumppanuuden vahvistamisesta, puolustusministeri Kääriäinen kertoo.

Samana vuonna Nato on kaavaillut ottavansa uusia jäseniä. Tiettävästi osa jäsenmaista suhtautuu kumppanuusohjelman tiivistämiseen hyvinkin kriittisesti.

- Se keskustelu on varmaan alkuvaiheessa ja siellä voi olla myös ristiriitoja jäsenmaiden kesken, josta on tehtävä vain se johtopäätös, että antaa nyt Nato-maiden keskenään käydä keskustelua tästä asiasta ensin, että tiedetään millä kannalle ne ja Nato ovat, Kääriäinen painottaa.

Seuraavan puolustuspoliittisen selonteon valmistelu Suomessa alkaa kuitenkin jo ensi keväänä vaalien jälkeen.

Puolustusministerin mukaan rauhankumppanuuden mahdollinen tiivistyminen on otettava valmistelussa huomioon, vaikka siihen kumppanuustarjous ei Kääriäisen mukaan juuri vaikuta.

- Käytännön tasolla niin Suomen kuin Ruotsinkin kanssa, niin ei se tätä isoa perusasetelmaa, liittoutuako vai ei, ja mitä kaikkea siihen liittyykään, niin ei tämä nykynäkymillä minun arvioni mukaan ainakaan miksikään muuttaisi, Kääriäinen pohtii.

Innokkaimmat toiveet siitä, että laajennettu kumppanuus poistaisi Suomelta tarpeen pohtia vaikeaa Nato-kysymystä, vaikuttavat siis ennenaikaisilta.

Kysymys jäsenyydestä näyttää tulevan päättäjiä vastaan jo ennen kuin laajennettua rauhankumppanuutta päästäisiin tosissaan toteuttamaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme