Mainos
Mainos

Tilasto: Hiv tarttuu seksistä, ei huumeruiskusta

Suomessa todetut hiv-tartunnat ovat tuplaantuneet 2000-luvun aikana. Määrää ovat paisuttaneet erityisesti seksin kautta saadut tartunnat, sillä saastuneet huumeruiskut ovat syynä enää vajaaseen kymmeneen tartuntaan vuodessa.

Vuonna 2010 seksin kautta saatu tartunta todettiin 90 Suomessa asuvalla ihmisellä, kun vuonna 2000 määrä oli 45.

– Sekä homo- että heteroseksistä saatujen tartuntojen määrä on kasvanut jatkuvasti. Yksi keskeinen syy on se, että testeihin hakeudutaan liian myöhään. 5–10 vuotta tietämättään sairastaneet ovat ehtineet tartuttaa pahimmillaan useita ihmisiä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Henrikki Brummer-Korvenkontio.

Esimerkiksi viime vuonna 33 miehellä todettiin homoseksistä saatu tartunta ja 37 miehellä heteroseksistä saatu virus. Naisilla seksivälitteisiä tartuntoja todettiin 20.

HIV ei leviä maahanmuuttajista

Korkeita tartuntalukuja paisuttaa se, että Suomen kaikkiaan noin 3 000 tartunnasta kolmannes on todettu ulkomaan kansalaisilta. Tyypillinen tilanne on se, että Afrikasta Suomeen muuttanut ihminen on saanut hi-viruksen jo kotimaassaan.

THL:n seurannan mukaan maahanmuuttajien kantama HIV on äärimmmäisen harvoin riski kantaväestölle. Maahanmuuttaja saattaa kantaa virusta, mutta ei levitä sitä ympäristöönsä.

– Meillä seurataan eri viruskantoja tarkkaan ja maahanmuuttajissa ei ole tartunnan lähteitä juuri lainkaan, Brummer-Korvenkontio sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme