Mainos
Mainos

Tim Weiner: FBI, Liittovaltion poliisin historia

Arvio: Jarkko Sipilä

(Otava)

Kun kesän kotimaiset uutuusdekkarit on luettu, niin voi tarttua tositarinoihin. New York Timesin ex-toimittaja Tim Weinerin kirja FBI:n historiasta “Enemies: A History of the F.B.I.” julkaistiin keväällä. Suomenkielisenäkin se on nyt jo saatavilla, mutta myös englanniksi tai englanninkielisenä äänikirjana sen saa netistä helposti.

Kuten yleensä tosielämä ylittää fiktion. Weinerin kuvaus FBI:stä amerikkalaisena vallankäyttäjänä on hämmentävä. Kirja kuvaa johdonmukaisesti miten J. Edgar Hoover laajensi omaa ja FBI:n valtaa - niitä ei voinut erottaa - Hooverin kuolemaan saakka. Weiner ei tartu Hooverin 30-luvun gangsterisotiin tai Hooverin henkilöön, vaan kuvaa nimenomaan sitä miten tietoja hankittiin vuosikymmenten ajan laittomien puhelin- ja tilakuunteluiden sekä luvattomien kotietsintöjen kautta - ja aina ylimmän valtiojohdon luvalla. Usein tietoja käytettiin poliittisesti hyväksi, joskin niillä myös torjuttiin kommunismia.

Väistämättä nousee mieleen kuinka suojelupoliisia kuvattiin aikanaan Suomessa presidentin poliisiksi. Yhdysvalloissa julkisuuslait ovat kuitenkin olleet väljempiä - ja ehkä materiaaliakin on jäänyt talteen enemmän. Supo on kirjoittanut omaa historiaansa, mutta julkisuuslain kautta esitettyjen vaatimusten kautta se ei ole materiaaliansa luovuttanut. Ja suomalainen oikeuslaitos on aina vahvistanut tämän. 60 vuoden salassapitoaika on pitänyt. Nykyisin vasta vuoden 1952 asiakirjat ovat vapaat. Yhdysvalloissa tilanne on toinen, esimerkiksi 1972 kuolleen Hooverin henkilökohtaiset muistiinpanot - vaikka arkaluonteisia asiakirjoja ei koskaan kirjattu mihinkään - ovat tulleet julkisuuslain nojalla esitettyjen vaatimusten kautta julkisiksi. Ne ovat Weinerin kirjan perusaineistoa.

Mutta. Supon tuorein historiikki Ratakatu 12 on kuitenkin Wienerin tasoisten tutkimusten puuttuessa mielenkiintoista luettavaa.

Uusia historiikkiosia ei supolta ole kuulemma toistaiseksi tulossa. Tässä olisi kuitenkin seuraavan nimike valmiiksi: "Vodkaa, viskiä ja supo - ulkomainen tiedustelutoiminta ja suomalaiset poliitikot 1960-2000".

Niin ja se ero. Supon omat historiikit kertovat välähdyksiä siitä "mitä tutkittiin", mutta esimerkiksi Weinerin FBI-kirja vastaa yhteiskunnan kannalta vielä olennaisempaan kysymykseen: Miten tutkittiin?

Kirjoittaja on MTV3:n uutisten rikostoimituksen päällikkö ja kirjailija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme