Mainos
Mainos

Timanttikaivos avattu Kaavilla

Suomen ensimmäinen timanttikaivos on avattu tänään Kaavilla Koillis-Savossa.

Australialaisten hallussa ollut valtaus siirtyi vuoden alkupuolella suomalaiselle kultasepälle. Australialaisyhtiö päätyi siihen, että timanttien määrä ja laatu ei mahdollistanut kannattavaa toimintaa.

Koillis-Savo oli 1990-luvulla ulkomaistenkin timantinetsijöiden mielenkiinnon kohteena. Nyt suomalaisen kultasepän omistama A&G Mining Oy yhtiö aloittaa koelouhintaa Kaavilla.

Uusi yrittäjä, kultaseppä Eva Thoren, uskoo liikeideaan, jossa kivet jalostetaan koruiksi asti.

- Suurelle yhtiölle tämä on ehkä kannattamatonta, mutta koska meillä on pienimuotoisempaa tämä toiminta, niin meille se on ihan kannattavaa, uskoo Thoren.

Valtion teknillinen tutkimuskeskus on tekemässä koerikastusta alueen kiviaineksesta. Kaavin timanttien määrä ja laatu selviää syksyn kuluessa.

Lapissa lupaavia malmiesiintymiä

Lapissa on myös lupaavia malmiesiintymiä, joiden odotetaan jo lähivuosina johtavan kaivoksen perustamiseen. Esimerkiksi Kittilän Kiistalaan ruotsalainen Riddarhyttan Resources aikoo perustaa Euroopan suurimman kultakaivoksen. kaivoksen ympäristölupa on parhaillaan vireillä.

Etelä-Lapissa Outokumpu ja eteläafrikkalainen yhtiö tutkivat kuuden kunnan alueelle levittyvää valtaisaa platinaesiintymää.

(Seitsemän uutiset 05.09.2002)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme