Mainos
Mainos

Timo Parvelaa ehdotetaan maailman suurimman lastenkirjapalkinnon saajaksi

Kirjailija Timo Parvelaa ehdotetaan Astrid Lindgren -muistopalkinnon saajaksi vuonna 2013. Palkinto on maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuudelle jaettava palkinto: 5 miljoonaa kruunua eli noin 561 500 euroa. Muistopalkinto on ylipäänsäkin rahallisesti maailman toiseksi arvokkain kirjallisuuspalkinto. Nobelin kirjallisuuspalkinto on suurin, noin miljoona euroa.

Täydellinen ehdokaslista julkaistaan syyskuussa ja palkinnon saaja julkistetaan maaliskuussa 2013. Yleensä palkintoa tavoittelee ainakin 150 ehdokasta kymmenistä maista.

Suomen Kirjailijaliitto ehdottaa Parvelaa, koska "hän tavoittaa teoksissaan oivaltavasti lapsen mielentilan tutuissa tilanteissa, kotona ja koulussa. Tekstissä on aina mukana huumoria ja ripaus taikaa."

Perusteluissa sanotaan, että Parvelan teoksille on tyypillistä lapsuuden ainutlaatuisuuden ja pitkän lapsuuden tärkeyden ymmärtäminen: "Teokset ovat taiteellisesti korkeatasoisia, lämpimiä ja humaaneja. Parvelan omaperäinen, mielikuvituksellinen tapa tarkastella elämää tekee kirjoista ainutlaatuisia."

Ruotsin hallitus on perustanut Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) -palkinnon vuonna 2002 kunnioittamaan Astrid Lindgrenin muistoa ja perintöä. ALMA-palkinnon tarkoitus on lisätä yleisön kiinnostusta lasten- ja nuortenkirjallisuuteen sekä vahvistaa lasten oikeuksia.

Kielestä ja kansallisuudesta riippumaton palkinto jaetaan vuosittain yhdelle tai useammalle henkilölle. Palkintokriteereissä korostetaan korkeatasoista taiteellista laatua sekä Astrid Lindgrenin syvän humanistista näkökulmaa.

Timo Parvela (s. 1964) on palkittu Finlandia Junior -palkinnolla teoksesta Keinulauta vuonna 2006. Hän on julkaissut kuutisenkymmentä lasten- ja nuortenkirjaa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Ella-kirjat, Maukka ja Väykkä -sarja ja Ansa ja Oiva. Käännöksiä on noin 40, lähes parillekymmenelle kielelle.

Parvela valmistui luokanopettajaksi 1988, mutta on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 1995.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme