Mainos
Mainos

Timo Sarpaneva on kuollut

Sarpanevan tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluu 1900-luvun puolivälissä suunniteltu Iittalan i-lasi.

Taiteilija Timo Sarpaneva on kuollut. Sarpaneva kuoli tänä aamuna 79-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Sarpaneva oli myös kansainvälisesti arvostettu kuvanveistäjä, suunnittelija ja professori. Hänet muistetaan ennen kaikkea teollisesta muotoilusta. Mielimateriaaleja Sarpanevalle olivat lasi ja metalli, mutta käytössä ovat muun muassa olleet myös posliini, puu ja tekstiili.

Sarpanevan myötä suomalainen design nousi maailmanmaineeseen. Viisikymmentä vuotta kestäneen taiteilijanuransa aikana hän teki sekä tunnettuja käyttöesineitä että palkittuja taideteoksia. Muun muassa Claritakset ovat edelleen keräilijöiden suosiossa. Tutuimpiin Sarpanevan tuotteisiin kuuluu myös Iittalan lasitehtaalle 1950-luvulla suunniteltu i-lasi.

Sarpaneva oli syntynyt 31.10.1926. Hän valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta 40-luvun lopulla.

Sarpaneva haki innoitusta työhönsä luonnosta. Tästä kertoo esimerkiksi Finlandia-menetelmällä lasiin piirtyneet puun kuviot. Tuli oli myös yksi olennaisista elementeistä hänen luodessaan suurikokoisia lasiveistoksia.

Hän sai uransa aikana lukuisan määrän palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitalin ja Suomi-palkinnon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme