Mainos
Mainos

Tiukka kanta hedelmöityshoitoihin pysyi

Lakivaliokunnan kanta asiaan ratkesi jo viime keväänä, mutta se otettiin uudelleen käsittelyyn perustuslakivaliokunnan lausuman kannan jälkeen.

Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa yhä hedelmöityshoitojen sallimista vain miehen ja naisen muodostamille pareille. Kanta voitti äänin 9-8 valiokunnan ensimmäisessä käsittelyssä tänään.

Hallitus esitti alun perin, että hoidot sallittaisiin myös yksinäisille naisille ja naispareille. Myös hallitus oli asiasta erimielinen.

Lakivaliokunta päätyi kannattamaan rajatumpaa oikeutta jo viime keväänä, silloin äänin 9-6. Tuolloin tyhjää äänestäneet Pertti Salovaara ja Tatja Karvonen tukivat nyt muiden vähemmistöön jääneiden mukana hallituksen esitystä.

Valiokunta otti asian kuitenkin uudelleen käsittelyyn sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta oli lausunut oman kantansa hallituksen esitykseen kaavaillusta tiukennuksesta.

Perustuslakivaliokunnan mielestä hedelmöityshoitojen rajaaminen vain miehen ja naisen muodostamille pareille terveydellisin syin ei loukkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta. Samalla valiokunta totesi kuitenkin, että hallituksen alkuperäinen ehdotus vastaisi paremmin perustuslakiin kirjattujen yhdenvertaisuusperiaatteiden tavoitteita.

Salovaara ja Karvonen kertovat, että perustuslakivaliokunnan selvä kannanotto hallituksen alkuperäisen esityksen puolesta oli nyt heidän äänestysratkaisunsa taustalla. Karvonen lisää, että hallituksen esitys vain vahvistaisi jo pitkään voimassa olleen käytännön.

Lakivaliokunta viimeistelee oman mietintönsä hallituksen lakiesityksestä huomenna. Eduskunnan täysistunnon käsittelyyn asia on tulossa näillä näkymin ensi viikon torstaina, jolloin äänestys olisi seuraavana perjantaina. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme