Mainos
Mainos

Todellisuus jäähalleilta ja jumppasaleilta – vanhempien lompakko kovilla

Lapsi haluaa mennä jäähallille tai voimistelusalille lähes päivittäin. Hän kehittyy harrastuksessaan, haluaa kilpailla, viihtyy siellä olevien joukkuekavereiden kesken. Vanhemman lompakko kuitenkin kutistuu joka kuukausi, kun valmennusmaksu lähtee tililtä.

Lasten harrastusten hinnat ovat nousseet joissain lajeissa niin korkeiksi, ettei kaikilla perheillä ole varaa osallistua – varsinkaan tavoitteelliseen kilpatoimintaan.

– Nyt on olemassa selkeä trendi, että liikuntaharrastukset ovat keskiluokkaistumassa. Mielikuva kalliista harrastuksesta estää sen, että monet alhaisemman tulotason perheistä eivät edes tule katsomaan harrastusta, kertoo Suomen Liikunnan ja Urheilun (SLU) pääsihteeri Teemu Japisson.

Lasten harrastusten hinnat vaihtelevat lähes ilmaisista jopa kymmeniin tuhansiin. Kalliita eivät ole pelkästään urheiluharrastukset, vaan myös kuvataidekoulusta tai musiikkiopistosta saa pulittaa pitkän pennin.

Hintoja on kuitenkin hankala vertailla. Pääkaupunkiseudulla ja muissa Suomen kasvukeskuksissa hinnat ovat paljon korkeampia kuin muualla maassa, johtuen lähinnä harjoituspaikkojen hinnoittelusta ja talkootyön voimakkaasta perinteestä kaupunkien ulkopuolella.

– Samoja lajeja pystytään harrastamaan hyvin eri hinnoilla. Esimerkkinä hiihto: siihen vaikuttaa se, kuinka monet sukset lapsella on ja kuinka paljon leireillä käydään, Japisson kertoo.

Katso Marjaana Wikmanin juttu: (Huomenta Suomi 7.10.2011)

Jääkiekkojoukkueen vuosibudjetti 100 000 euroa

Jääkiekkoa pidetään perinteisesti yhtenä kalleimmista lajeista. Jokereiden 98-syntyneiden joukkueen vuosibudjetti on 100 000 euroa. Kun se jaetaan noin kolmenkymmenen pelaajan kesken, tulee jokaisen maksaa kuukausittain 250 euron suuruinen valmennusmaksu.

– Kyllähän se välillä kirpaisee, mutta pitää muistaa, kuinka paljon ja missä olosuhteissa sillä rahalla harjoitellaan. Viikkotapahtumia tulee viidestä kuuteen, kertoo Jokerit 98 -joukkueenjohtaja Harri Kivilaakso.

Hinnassa ei ole mukana kaikkia varusteita, joten todellinen hinta ulkomaanmatkoineen ja ylimääräisine kisakuluineen ylittää tämänkin.

– Välillä jää joku etelänmatka ehkä tekemättä, miettii kahden jääkiekonpelaajan isä Pekka Kuure perheensä uhrauksia lasten harrastusten puolesta.

Telinevoimistelijoiden äitejä ei mietitytä

Espoon Telinetaitureiden tunnilla Tapiolan väestönsuojassa riittää vilskettä. Lapset ovat tulleet jo ennen neljää harjoittelemaan. Kuten myös monena muuna iltana viikossa. Kuukaudessa lapsen harrastus maksaa reilut sata euroa. Siihen tulevat vielä päälle kisakulut, puvut ja leirit.

– En ole päivääkään miettinyt uhraamaani rahamäärää. Uskon, että tämä maksaa itsensä takaisin vuosien varrella, kertoo telinevoimistelijan äiti Elina Salmi.

SLU myöntää, että lasten ja nuorten harrastusten hintoihin tulisi puuttua, jotta perheet eivät jakautuisi lasten harrastusten perusteella rikkaisiin ja köyhiin. Järjestö painottaa lajiliittojen ja seurojen roolia hinnoittelussa ja siinä, että tarjontaa olisi sekä harraste- että kilpatasolla. Monilla seuroilla ja liitoilla onkin olemassa tukijärjestelmä, jolla vähävaraisia perheitä voidaan avustaa harrastusten parissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme