Mainos
Mainos

Todellisuus päihittää lahjakkuudessa kirjailijan

Helsingin kirjamessujen teemamaan Unkarin edustaja György Spiro kertoo kirjassaan Kevätnäyttely (Avain) tarinan miehestä, joka Unkarin kansannousun vuonna 1956 joutuu merkillisten tapahtumien heiteltäväksi.

Keski-ikäinen insinööri Gyula Fatray kirjautuu syksyllä 1956 sairaalaan. Kun hän pääsee sieltä pois, Budapestin ovat vallanneet neuvostojoukot. Fatraylla ei ollut tapahtumissa sen enempää osaa kuin arpaakaan, mutta siitä huolimatta hänen epäillään osallistuneen kansannousun päivinä neuvostovastaiseen toimintaan.

Spiron kirjaa on jo moneen otteeseen mainittu kafkamaiseksi tarinaksi. -En kuvaisi tarinaani kafkamaiseksi, paremminkin inhimilliseksi, kirjailija itse määrittelee.

-Tällaiset tapahtumat olivat kommunismin aikana jokapäiväisiä, ne toistuivat itäisessä Euroopassa jatkuvasti, hän lisää.

Spiron romaani tutkii myös sitä, kuinka aina löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita palvelemaan julmintakin hallintoa - fasismia kaikissa väreissä, myös punaista sellaista.

-Kyseessä ei todellakaan välttämättä ole aatteen kannattaminen. Oma henki voi olla vaarassa, jos ei tee myönnytyksiä. Ja useimmat tekevät myönnytyksiä, oli kyseessä sitten kommunistinen tai fasistinen diktatuuri. Kaiken takana ovat henkilökohtaiset motiivit, Spiro sanoo.

"Koko maailma käänsi Unkarille selkänsä"

Vähän samasta asiasta on Spiron mielestä kyse myös silloin, kun joku alkaa tosissaan kannattaa kaikkein älyttömimmältäkin tuntuvaa aatetta.

-Itsesuojeluvaisto määrää uskomaan illuusioihin, hän kiteyttää.

Suomi on pieni maa, mutta eipä ole Unkarikaan mikään suurvalta. Suomi ja Unkari ovat saaneet historiansa aikana todeta, että suurvaltojen kanssa on paha lähteä riitelemään. Sillä ei ole mitään merkitystä, onko pieni maa riidassa oikeassa vai väärässä.

-Vuonna 1956 koko maailma käänsi Unkarille selkänsä. Se on pienen maan kohtalo. Kukaan ei lähde uhrautumaan eikä ottamaan riskiä pienen maan takia.

Spiro muistuttaa, että todellisuus on joskus kummallisempi kuin merkillisinkin tarina. Hän sanoo, ettei lähde tarinankertojana kilpailemaan todellisuuden kanssa.

-Todellisuus on lahjakkaampi kuin minä, kirjailija vertailee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme