Mainos
Mainos

Todettiin terveeksi: Dalton-alpakka lopetettiin turhaan

Joulukuussa maahantuontiin liittyneiden epäselvyyksien ja eläintautiepäilyn vuoksi lopetetun lemmikkialpakka Daltonin alustavat tutkimustulokset ovat valmistuneet.

Eläimestä ei löydetty luomistaudin tai IBR-taudin vasta-aineita. Myöskään tuberkuloosia ei Daltonista alustavissa tutkimuksissa löytynyt.

– Tuberkuloosiviljelmiä jatketaan vielä noin kolmen kuukauden ajan. Tämän ajan joudun pitämään hevosiani karanteenissa, ja esimerkiksi lantakasoja ei saa siirtää, kertoo Daltonin omistanut Eija Lehto.

Tänään julkaistussa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa todetaan, että alpakalla havaittiin lievä alapurenta. Eläin oli tiedotteen mukaan likainen ja laiha.

– Sisäelimissä tai imusolmukkeissa ei havaittu tarttuviin tauteihin viittaavia muutoksia. Eläimelle tehdään vielä viljelyt tuberkuloosibakteerin varalta, kertoo läänineläinlääkäri Hanna Lounela MTV3 Uutisille.

Tuberkuloositestin tulokset valmistuvat muutaman viikon kuluessa. Eläintä ei lopetettu eläinsuojelullisista syistä, vaan nimenomaan eläintautiepäilyn vuoksi.

Eripura tuberkuloositodistuksen puuttumisesta

Lehdon sinnikäs taistelu Ruotsista tuodun, lopettamispäätöksen saaneen lemmikkinsä puolesta herätti runsaasti huomiota, muun muassa yli 3 000 kävi allekirjoittamassa Pelastakaan Dalton -nettiadressin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi eläimen lopetettavaksi vaillinaisten maahantuontipapereiden ja puuttuvan tuberkuloositestin vuoksi.

Lehto olisi halunnut teetättää tuberkuloositestin elävälle eläimelle Suomessa, mutta aluehallintovirasto ei antanut Lehdolle siihen mahdollisuutta. Kiistan molemmat osapuolet olivat yksimielisiä siitä, että tuontipapereita puuttui.

Lehdon mielestä kyseessä oli inhimillinen erehdys, joka olisi voitu korjata jälkikäteen eläintä lopettamatta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme