Mainos
Mainos

Todistajan suojaa oikeudenkäynneissä parannetaan

Todistajan asemaa oikeudenkäynneissä parannetaan. Muutoksia on odotettavissa mm. todistajan suojaan oikeudenkäynnissä.

Hallitus antaa huomenna eduskunnalle esityksen lainmuutoksesta, jonka perusteella todistajaa voidaan kuulla niin, että syytetty ei ole paikalla. Kuuleminen voisi tapahtua myös videoneuvottelun avulla.

Uudistuksessa pyritään varmistamaan se, että todistaja voi kertoa tietonsa ilman pelkoa ja uhkatekijöitä. Todistajaa tai esimerkiksi rikoksen uhria voitaisiin vastedes kuulla ilman syytetyn läsnäoloa, jos se on tarpeen todistajan tai hänelle läheisen suojaamiseksi henkeen tai terveyteen kohdistuvalta uhalta.

Puhelimitse todistajaa voitaisiin esityksen mukaan kuulla, jos hän ei esimerkiksi sairauden takia voi saapua oikeudenkäyntiin tai jos todistajan uskottavuutta voidaan luotettavasti arvioida ilman hänen läsnäoloaankin.

Myös määräykset alle 15-vuotiaan lapsen kuulemista tarkentuvat. Esityksen mukaan tuomioistuin voisi kuulla lasta, jos henkilökohtaisella kuulemisella on keskeinen merkitys asian selvittämiseksi, eikä kuuleminen todennäköisesti vahingoita lasta tai hänen kehitystään.

Kokonaan uutena keinona nopeuttaa asian käsittelyä tuomioistuimessa esitetään mahdollisuutta hakea asian julistamista kiireelliseksi. Tuomioistuin voisi julistaa asian kiireelliseksi, jos siihen on painava syy ja käsittelyn viipymisestä aiheutuisi erityistä haittaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme