Mainos
Mainos

Tohmajärven villikoirat tutkitaan raivotaudin varalta

Tohmajärvellä pelätään alueella liikkuneiden venäläisten villikoirien kantavan rabiesta.

Nyt jo tapettujen kolmen koiran ruhot tutkitaankin ensi tilassa mahdollisen vesikauhun tai raivotaudin vuoksi.

Komisario Kimmo Wetterstrand Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta kertoo, että koirien ruhot ensin poltetaan ja haudataan maahan läänin eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti. Sitten niistä otetut näytteet lähetetään Eviralle tutkittavaksi. Tulokset saataneen lähipäivinä.

Evirassa pienpetojen tutkimuksesta vastaava tutkija Marja Isomursu ei uskalla vielä arvioida, ovatko kyseiset koirat raivotautisia vai eivät.

-Vielä ei ole tiedossa mitään raivotautiin viittaavaa. Ymmärtääkseni koirat ovat liikkuneet alueella vain ravinnon toivossa. Katsotaan kuitenkin, mitä tutkimuksissa selviää.

Raivotautia havaittu Venäjällä

Raivotautia on havaittu vähän aikaa sitten poikkeuksellisen lähellä Suomea Venäjän Karjalassa. Rabies todettiin viime kuun lopulla ulkona laiduntaneessa lehmässä noin 150 kilometrin päässä Suomen rajasta.

-Jokin petoeläin oli päässyt puremaan sitä, ja näinhän tartunta normaalistikin syljen kautta tulee toisesta raivotautisesta eläimestä toiseen. Siitä ei ole tietoa, miten laajalla alueella epäilyjä voi olla. Joka tapauksessa tämä tapaus on selvä osoitus siitä, että tautia Venäjän puolella täytyy olla, Isomursu sanoo.

Suomessa raivotautia on havaittu lemmikkieläimessä viimeksi 80-luvun lopulla. Evira muistuttaa koirien ja kissojen omistajia erityisesti Itä-Suomessa huolehtimaan lemmikkiensä rokotuksista.

"Kaikki villikoirat on tapettava"

Komisario Kimmo Wetterstrand arvioi, että koko Tohmajärvellä liikkuvan villikoiralauman tappaminen on välttämätöntä. Hänen mukaansa hengissä on vielä ainakin 2 koiraa.

-Kun kyseessä on tämmöinen Venäjän puolelta tullut villikoiralauma, jolla ei ole minkäänlaista omistaa ja joka on näinkin nopeasti maahan tultuaan aiheuttaneet ongelmia, lievempää keinoa tilanteen hoitamiseksi ei ole.

Tohmajärveläismetsästäjät ovat hälytysvalmiudessa villikoirien vuoksi halki vuorokauden.

He myös toivovat alueen asukkaita havaintoja koirista. Niitä voi soittaa esimerkiksi hätänumeroon.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme