Mainos
Mainos

Toimeentulotukimenot jatkavat kasvuaan

Toimeentulotukimenot kasvavat vuosi vuodelta. Tuen piiriin kuuluu lähes 450 000 ihmistä. Tänä vuonna kustannukset noussevat jo puoleen miljardiin euroon.

Toimeentulotukimenot jatkavat kasvuaan jo kolmatta vuotta.

Stakesin keräämien ennakkotietojen mukaan viime vuoden kasvu koko maassa on viisi prosenttia, vaikka tuen saajien määrä pysyy entisellään. Kasvu selittyy sillä, että tuen saajat elävät yhä suuremman osan vuodesta toimeentulotuen varassa.

Imatralla toimeentulotukimenojen kasvu noudattaa täsmälleen koko maan linjaa.

- Vuoden -97 huipun jälkeen toimeentulotukimenot muutaman vuoden ajan laskivat selkeästi, kunnes vuonna 2001 ja 2002 ne kääntyivät uudelleen nousuun, sanoo Imatran kaupungin sosiaalipalvelujohtaja Karri Poutanen.

- Vuoden 2003 tammikuun tilasto näyttää huonommalta kuin tammikuun 2002 osalta, eli toimeentulotukimenot ovat edelleennousussa, Potanen kertoo.

Koko maassa toimeentulotukien saajista työttömiä on 36,8 prosenttia, opiskelijoita 13,5 prosenttia ja yrittäjiä 2,3 prosenttia. Menot kasvavat, vaikka toimeentulotuen saajien määrä on pysynyt entisellään.

-Ylivoimaisesti suurin toimeentulotukien saajista on pitkäaikaistyöttömien joukko ja heidän kesken asiakkuus on pidentynyt vuoden 2001 ja 2002 aikana, mikä suurimmaksi osaksi selittää sen, että toimeentulotukimenot ovat kasvaneet.

Koko maassa toimeentulotukea maksetaan kotitaloudelle keskimäärin vajaat kuusi kuukautta per vuosi, eli rahassa noin 1700 euroa.

Asennoituminen toimeentulotuen hakemiseen on selvästi muuttunut.

- Sitä ei ehkä pidetä niin häpeällisenä kuin sitä aikoinaa pidetiiin. Tällainen käsitys minulla on. Se on normaali tapa selviytyä ja nornaali etuus, jota haetaan, arvioi Imatran kaupungin sosiaalityöntekijä Erja Lampainen.
Toimeentulotuen piiriin kuuluu lähes 450 000 ihmistä. Tänä vuonna kustannukset noussevat jo puoleen miljardiin euroon.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 27.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme