Mainos
Mainos

Toimeentulotukimenot kasvoivat

Yhä harvempi kotitalous saa toimeentulotukea. Silti toimeentulotuen bruttomenot kasvavat, sillä muun muassa pitkäaikaistyöttömien tuen tarve lisääntyy.

Toimeentulotuen saajia oli vuonna 2001 koko Suomen väestöstä 8,5 prosenttia ja tukea myönnettiin kaikkiaan 264 122 kotitaloudelle. Edellisestä vuodesta kotitalouksien määrä väheni vajaat kolme prosenttia. Toimeentulotuen piiriin tuli noin 86 300 uutta kotitaloutta. Kaikista tukea saaneista kotitalouksista uusia oli noin 33 prosenttia. Toimeentulotukea maksettiin keskimäärin 304 euroa kotitaloutta kohden. Ehkäisevän toimeentulotuen käyttö lisääntyi huomattavasti, vuonna 2001 sitä myönnettiin 6,5 prosentille kaikista toimeentulotuen saajista. Toimeentulotuen bruttomenot olivat 463 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli 8 prosenttia.

Yksinhuoltajakotitalouksista lähes 28 prosenttia sai toimeentulotukea vuonna 2001. Toimeentulotukea saaneiden yksinhuoltajakotitalouksien määrä myös lisääntyi edellisvuoteen verrattuna, mikä näkyy tilastossa lapsiperheiden määrän kasvuna. Muissa taloustyypeissä toimeentulotukea saavien määrä sen sijaan väheni. Lapsettomien parien määrä väheni eniten. Suurin toimeentulotukea saava ryhmä on edelleen yksinasuvat, joita oli 65 prosenttia kaikista tuen saajista. Sosioekonomisia ryhmiä vertailtaessa havaitaan, että toimeentulotuen käyttö väheni kaikilla muilla paitsi ryhmässä muut, johon sisältyy pitkäaikaistyöttömät.

Kotitaloudet saivat toimeentulotukea keskimäärin hieman alle kuusi kuukautta vuodessa. Noin 42 prosenttia sai tukea korkeintaan kolmena kuukautena ja noin 26 prosenttia sai tukea pitkäaikaisesti eli 10-12 kuukautena. Pitkäaikainen toimeentulon saanti oli tavallisinta yksinäisillä miehillä, kahden huoltajan lapsiperheillä ja yksinhuoltajaisillä. Harvinaisinta se oli yksinäisillä naisilla ja yksinhuoltajaäideillä.

Vuonna 2001 tilastoaineistossa seurattiin myös toimeentulotuen saajien tulonlähteitä ja työssäkäyntiä marraskuussa. Noin 86 prosenttia työvoimaan kuuluvista toimeentulotuen saajista oli työttömänä. Yleisimmät tulolähteet olivat asumistuki ja työttömyyden perusturva. Nämä tiedot kerättiin vain kunnilta, joilla oli käytössä atk-pohjainen tilasto-ohjelma.

Tiedot on julkaistu juuri ilmestyneessä Stakesin Toimeentulotuki 2001 tilastoraporttissa. Raportissa on tietoja toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien rakenteesta, tuensaajien määrästä, tuen kestosta ja sen suuruudesta sekä poikkileikkaustietoja marraskuussa tukea saaneista kotitalouksista. Tiedot perustuvat Sosiaali- ja terveysalan tutkimus ja kehittämiskeskuksen kaikilta maan kunnilta keräämään aineistoon.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme