Mainos
Mainos

Toimeentulotukimenot laskussa

Toimeentulotukimenot ovat supistuneet kaikissa maakunnissa alkuvuonna. Stakesin tilastojen mukaan menot ovat kuitenkin kasvaneet loppuvuodesta mm. Tampereella ja Turussa. Yllättävän kasvun syystä ei ole vielä tietoa.

Kela

Toimeentulotuen menoihin varattiin Tampereella tänä vuonna 99 miljoonaa markkaa. Määräraha ei riitä, vaan menot ylittyvät noin 8 miljoonalla. Toisin on mm. pääkaupunkiseudun kunnissa, joissa menot ovat 10-12 prosenttia pienemmät kuin viime vuonna. Suurin syy tähän on parantunut työllisyys.

Myös Turussa menot noussevat noin neljällä miljoonalla arvioidun 135 miljoonan yli. Tampereella arveltiin vielä viime vuonna, että uusi toimeentulotukilaki ja parantuva työllisyys pienentävät menoja. Niin kävikin tammi- ja helmikuussa. Maaliskuu oli kuitenkin käännekohta. Vielä alkukesällä oletettiin, että menojen nousu tasaantuu. Toisin kuitenkin kävi, ja esimerkiksi elokuussa menot lisääntyivät lähes viidenneksellä edellisvuodesta.

Kasvuun lienee monta syytä

Tampereella on asetettu erityinen työryhmä analysoimaan kasvun syitä. Jo tässä vaiheessa on kuitenkin esitetty mahdollisia selityksiä. Esimerkiksi yli kaksi vuotta työttöminä olleiden määrä laskee paljon hitaammin kuin yleinen työttömyys, ja tuen kestoajat pidentyvät tältä osin jatkossakin. Lisäksi yleishyödylliset vuokra-asuntotuottajat ovat nostaneet vuokriaan maaliskuusta alkaen. Myös hammashoidon kustannukset ovat kasvussa, kun asiakkaita on siirretty kunnalta yksityisille. Eräs syy lienee se, että vaikka työllisyys on parantunut, heikommin palkatut pätkätyöt ovat yleistyneet. Lisäksi arvellaan, että varsinkin nuorten asenne tukea kohtaan on muuttunut, ja sitä aletaan pitää sosiaalietuna. Toimeentulotukiasiakkaista on jo 40 prosenttia alle 30-vuotiaita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot