Mainos

Toimikunta tukisi metsäluonnon monimuotoisuutta

Ympäristöministeriön toimikunta ehdottaa porrastettua suojeluohjelmaa Etelä-Suomen metsiin. Ympäristöjärjestöt kritisoivat ohjelmaa määrällisten suojelutavoitteiden puutteesta.

Metsää

Ympäristöministeriön toimikunta ehdottaa porrastettua suojeluohjelmaa Etelä-Suomen metsiin. Ensi vaiheessa keskityttäisiin nykyisten suojelualueiden ennallistamiseen ja hoitoon. Vuoteen 2006 mennessä arvioitaisiin tehtyjen toimenpiteiden vaikutus kokonaisuudessaan. Uuden suojeluohjelman tarve ja laajuus ratkaistaisiin vuonna 2007.

Ympäristöministeri Jouni Backman oli tyytyväinen saamiinsa ehdotuksiin.

- Mielestäni voidaan puhua konsensushengestä suomalaisen metsien monimuotoisuuden säilyttämisen osalta, Backman sanoo.

Mietinnön mukaan ensin keskityttäisiin nykyisten luonnonsuojelualueiden ennallistamiseen.

- Tämä osoittaa, että kaikilla luonnonsuojelualueillakaan asiat eivät ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, kun näitä ennallistoimenpiteitä kuitenkin tarvitaan, Ympäristöministeriön toimikunnan puheenjohtaja Sinikka Hautojärvi sanoo.

Tulevien viiden vuoden aikana kokeiltaisiin myös uusia, vapaaehtoisia suojelukeinoja. Aikomus on testata muun muassa luonnonkauppaa ja suojeltavien kohteiden tarjouskilpailua. Myös metsäluonnon monimuotoisuuden suojelu tehostuisi varsinkin kangasmetsissä, lehdoissa ja korpialueilla.

Luonto-Liiton mielestä tuore toimintaohjelma tukee ennätyshakkuita Etelä-Suomessa.

- Metsätoimikunta ei ryhdy nyt ollenkaan niihin pikaisiin suojelutoimenpiteisiin, jotka ovat ainoa tapa suojella arvometsät jotka ovat uhattuna, Luonto-Liitto ry:n metsävastaava Sini Harkki sanoo.

Suojeluohjelma edellyttäisi seuraavien viiden vuoden aikana noin 60 miljoonan euron budjettirahoitusta. Lisäksi vapaaehtoista suojelua rahoitettaisiin Metsähallituksen maanmyynnillä sekä maanvaihdoilla. Hallituksen käsittelyyn mietintö tulee syksyllä.

Myös Greenpeace kritisoi suojeluohjelmaa heti tuoreeltaan. Greenpeacen mukaan toimikunnan ohjelma ei sisällä konkreettisia ehdotuksia suojelualueiden määrällisiksi tavoitteiksi.

Mietintöön tästä kirjasi eriävän mielipiteen Luonto-Liitto, mutta myös Suomen luonnonsuojeluliitto ja Bird Life täydensivät ehdotusta lausumallaan.

-Toimintaohjelma ei riitä vastaamaan metsien tutkimuksissa todettuun suojelutarpeeseen. Metsäluonnon suojeleminen jää kokeiluhankkeiden varaan ja laajamittaisia toimia lykätään turhan pitkälle tulevaisuuteen, arvioivat Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Natur & Miljö sekä Bird Life yhteisessä tiedotteessaan tänään.

Ympäristöjärjestöjen mielestä suojeluohjelma jää vain keskustelun avaukseksi, sillä siinä ei esitetä uusia suojelualueita.

- Tavoitteet ja määrälliset mittarit puuttuvat kokonaan samaan aikaan kun kuitenkin on virallisesti hyväksyttyjä hakkuumäärien nostotavoitteita sekä metsäojituksen ja tienrakennuksen kilometrimääräisiä tavoitteita. Mutta suojelun määrälliset tavoitteet jäävät puuttumaan. Ne, mitkä tämän toimikunnan piti tehdä, se jätti tekemättä, Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen kertoo.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot