Mainos
Mainos

Toimittajan kommentti: Monenlaista jälkiviisastelua

Monenlaista hämäystä, vääristelyä ja suoranaista valehtelua liikkuu STX-tappion jälkiviisasteluissa.

Otetaan nyt esimerkiksi tämän Ison Masan eli Martin Saarikankaan tulkinta STX:n Turun telakalle kaavaillusta pääomalainasta.

Saarikangas sanoi eilen Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa aivan oikein, että telakka tarvitsisi lisää pääomaa, jotta Finnvera voisi rahoittaa vientiluoton. Sitten hän lohkaisi haastattelijalle, ettei "50 miljoonan pääomalaina ollut mikään tuki, vaan se oli ihan sama, jos sinä tai minä menemme asuntolainaa pyytämään".

Tasan tarkkaan ei ole sama asia!

Näin asiantuntija (ei Saarikangas) määrittelee pääomalainan:

"Pääomalaina on laina, jolla ei ole vakuutta, jolle ei saa maksaa korkoa, eikä sitä saa lyhentää niin kauan kuin sitä tarvitaan taseessa oman pääoman korjaamiseen. Pääomalaina voidaan maksaa käytännössä takaisin vasta, kun yhtiö on tuottanut voittoa ja sille on kertynyt vapaata omaa pääomaa."

STX:n Turun telakan tapauksessa se tarkoittaisi, että lainaa tuskin saataisiin koskaan takaisin, vaan veronmaksajien rahoja sujahtaisi iloisesti korealaiselle pääomistajalle ja amerikkalaiselle varustamolle.

Asuntolainatiskillä pyyntö tarkoittaisi:

– Saisinko korotonta ja lyhennysvapaata - kröhöm - sekä vakuudetonta lainaa, että saisin kasaan 10 prosentin rahoitusosuuden, jotta sitten voisin saada 90 prosenttia asunnon arvosta asuntolainaa.

– Kröhöm... kai se käy?

Puhutaan nyt edes oikeilla nimillä.

Kerjääminen tulee ensimmäiseksi mieleen.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot