Mainos

Toimittajan kommentti Talvivaarasta: Hätä vai oma vika?

Talvivaaran johdon toivesää lähiviikoille on porottava auringonpaiste ja navakka tuuli. Se haihduttaisi parhaiten Kainuun hankia ja vähentäisi sulamisvesiä.

Sellainen säätyyppi on yhtiön onneksi vallinnut jo viikkoja vieläpä rapsakoilla yöpakkasilla kuorrutettuna. Mutta sulaminen näyttää kiihtyvän lähipäivinä ja kevät humahtaa kaivoksellekin. Silloin alkavat todelliset vesileikit ja siitä on leikki kaukana.

Pahaksi onneksi vielä kipsisakka-altaan kakkoslohko alkoi vuotaa ja sieltä lirahti entisten miljoonien lisäksi vielä vajaa puolisen miljoonaa kuutiota uutta harmia lisää. Edellisen kerran vuoto oli ykköslohkossa ja aiheutti marraskuussa ketjureaktion juuri kun yhtiö oli pääsemässä päästöjensä herraksi.

Nyt sama toistui, mutta lievempänä. Talven aikana isolla rahalla oli rakennettu lisää turva-altaita ja patoja. Uusi vuoto humahtaa sinne, mutta se vie tilaa niiltä hankien sulamisvesiltä. Taas tuli kynsille juuri kun yhtiö oli pääsemässä lisäjuoksutusten kautta tilanteen herraksi. Joku Murphy on jossain tällä yhtiöllä.

Ei käy katteeksi

Mutta nyt ollaan käytännössä laittomuuden rajamailla. Vaasan hallinto-oikeus määritteli viime viikolla rajan, jota puhdistettujen jätevesien juoksutuksissa ei saa ylittää. Eilen se ylitettiin ja perusteluna oli hätätilanne.

Laissa se on kirjoitettu ympäristönsuojelulain pykälään numero 62. Sen tulkinta on sitten ihan eri juttu ja sitä varten meillä on viranomaisia ja oikeusoppineita. Peruspohdinta on se onko kysymys esimerkiksi onnettomuuden tai toimintahäiriön aiheuttamasta poikkeustilanteesta vai kenties itse aiheutetusta ongelmasta. Yhtiö liputtaa ensimmäisen, ympäristöväki jälkimmäisen näkemyksen puolesta.

Talvivaara on jättänyt kyseisen lainkohdan edellyttämän ilmoituksen ja hakee sillä lisää volyymiä juoksutuksiin. Kainuun Ely-keskus on tukalassa paikassa kun se yrittää ratkaista vedenpaisumusta. Ei käy virkamiehiä nyt kateeksi. Painetta tulee oikein suokuokalla joka suunnasta. Teit niin tai näin, aina moititaan.

Laitonta, eikun sittenkin lallista

Ely-keskus päätti illansuussa, että juoksutuksia ei ainakaan vielä keskeytetä vaikka sillä olisi toimivalta niin tehdä. Eli Talvivaara saa laskea lähipäivät esimerkiksi etelään Vuoksen suuntaan yli 800 kuutiota tunnissa, mikä sinne tänäänkin huilasi. Tilanne on juridisesti laillinen, koska yhtiö on tehnyt lain vaatiman ilmoituksen eikä viranomainen siihen heti puuttunut. Mutta Ely-keskus kysyy vielä ainakin lähikuntien ja Säteilyturvakeskuksen mielipiteet. Lopulliseen päätökseen menee päiviä.

Etelään juoksutetaan nyt siis luvallisesti noin kymmenkertainen määrä mitä Vaasan hallinto-oikeus piti sopivana. Päätöshän oli maksimissaan seitsemän prosenttia Kalliojoen virtaamasta. Viimeisin silmiin osunut mitattu virtaamaluku oli 1000 kuutiota tunnissa ja seitsemän prosenttia siitä olisi vain 70 kuutiota.

Jos juoksutukset jatkuvat ja niitä vielä lisätään, kuten yhtiö toivoo, yhä useampi kysyy kauanko luonto kestää vaikka kyse onkin käsitellyistä jätevesistä. Talvivaaran on otettava Murphy -ilmiöstä niskalenkki ja upotettava se kipsisakka-altaan syvimpään monttuun.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot