Mainos

Toimittajan kommentti: Turkisaloitteessa on parlamentarismipelleilyn vaara

Eduskunnassa koettiin tiistaina historiallisia hetkiä, kun se sai käsiteltäväkseen ensimmäisen kansalaisaloitteen, josta on kohistu kuukausitolkulla.

Kuten hyvin tiedetään, aloite koskee turkistarhauksen kieltämistä.

Jotta eduskuntakäsittely aukeaa, kansalaisaloite tarvitsee 50 000 allekirjoitusta. Turkisaloitteessa niitä on 70 000.

Silti jo nyt voi sanoa, että eläinsuojelujärjestöjen ei kannata hyppiä riemusta kattoon. Jos veikata saa – ja ainahan sitä saa – aloite ei johda mihinkään muuhun kuin parranpärinään.

Tuuliseen paikkaan ensimmäisen kansalaisaloitteen kanssa joutuu ensimmäisenä Jari Lepän (kesk.) johtama maa- ja metsätalousvaliokunta. Turkisaloite on lähetekeskustelussa eduskunnan suuressa salissa ensi viikolla. Sen jälkeen se etenee maa- ja metsätalousvaliokuntaan, joka tekee siitä mietinnön ja pyytää siihen lausunnon ainakin perustuslakivaliokunnalta. Eli nyt mitataan valiokunnan kantti.

Kun valiokunnan nimilistaa katsoo, valiokunnassa aloite kaatuu ilman muuta. Porukka kannattaa turkistarhauksen jatkamista.

Eli sen perusteella aloitteen pitäisi tyssätä jo valiokuntavaiheeseen, samalla tavalla kuin homoliittoja koskeva kansaedustajien lakialoite viime viikolla lakivaliokuntaan.

Mutta koska kyseessä on historiallinen ensimmäinen kansalaisaloite, sen käsittely saattaa mennä julkisuuden paineen nimissä toisellakin tavalla. Eli valiokunta rustaa asiasta mietinnön, jossa esitetään aloitteen hylkäämistä ja viedään se siitä huolimatta suuren salin käsittelyyn ja äänestykseen.

Siinä vaiheessa turkisaloite joka tapauksessa viimeistään kaatuu.

Turkisaloite on ennakkotapaus, joka sisältää vaaran myös parlamentaariseen pelleilyyn, asian näennäiskäsittelyyn. Kaiken takana on se, että kansalaisaloitteeseen suhtaudutaan ikään kuin sadan kansanedustajan allekirjoittamaan lakialoitteeseen, mutta kaikesta tohinasta huolimatta aloitteella ei ole likikään sadan kansanedustajan pohjaa parlamentissa.

Itse asiassa 50 000 nimen kansalaisaloite vastaa vain kymmenen 5 000:lla äänellä eduskuntaan valitun kansanedustajan aloitetta, ei enempää, ei vähempää.

Herra yksin tietää, kuinka paljon kansalaisaloitteita tässä etu- ja kansalaisjärjestöjen luvatussa maassa on sikiämässä. Jos kaikki aloitteet etenevät tämän ennakkopäätöksen mukaisesti, eduskunnan suuresta salista tulee erilaisten kampanjoiden mölytori.

Kansalaisaloitteita on valmisteilla jo nyt kymmeniä, osa on jo kaatunutkin. Homoliitoista on tulossa pomminvarmasti yksi näkyvimmistä.

Silti usein metritolkulla jalat ilmassa liikkuvien kansalaisaktivistien kannattaa muistaa, että 50 000 ihmisen allekirjoittama kansalaisaloite ei mene valitun 200 kansanedustajan mielipiteen ohi kuin mielikuvitusmaailmassa.

Eikä saakaan mennä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot