Mainos
Mainos

Toisen asteen yhteishaun tuloksissa uusia ongelmia

Ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteishaun tuloksissa on edelleen pulmia. Nyt epäselvyyksiä on esiintynyt varasijoja koskevissa listoissa. Tiedot niissä ovat voineet vaihdella eri päivinä.

Varasijoja koskevia tietojärjestelmävikoja korjataan parhaillaan. Sitä, koska nämä ongelmat saadaan reilaan, opetusneuvos Erkki Hietakari Opetushallituksesta ei halua ennustaa.

- En mielelläni sanoisi, että esimerkiksi tänään iltapäivällä tai huomenaamuna tai ylihuomenaamuna, koska me (Opetushallitus) emme sinänsä pysty itse systeemiin vaikuttamaan. TietoEnator tekee hiki hatussa töitä yksittäisten ongelmien selvittämiseksi ja koko järjestelmän saattamiseksi kuntoon, Hietakari toteaa.

Hän ei osaa arvioida, kuinka montaa hakijaa varasijojen pulmat koskevat. Ilmeisesti heitä on kuitenkin useita, koska siksi paljon ongelmia on yksittäistapauksissa jouduttu selvittämään.

Toisen asteen opiskelupaikkaa haki tänä kevään noin 90 000 nuorta. Heistä yli 98 prosenttia täytti hakemuksensa ensi kertaa käytössä olleessa nettihaussa.

Pulmia ilmeni ensiksi yhteisvalintatietojen julkistamisessa, joka viivästyi tietojärjestelmän ylikuormittumisen takia.

Jokaisen oltava skarppina

Opetusneuvos Erkki Hietakarin mukaan lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten yhteishaku on viime viikkoina näyttänyt hyvin takkuilevalta ja tuskaiselta.

Julkisuudessa on epäilty, että nettihaku sälyttää liikaa vastuuta nuorten itsensä harteille. Tähän näkemykseen Hietakari ei kuitenkaan yhdy. Hän muistuttaa, että vaikka vanhaan paperiseen hakulomakkeeseen vaadittiinkin huoltajan allekirjoitus, sen puuttuminen ei kuitenkaan vaikuttanut millään lailla nuoren koulutukseen pääsyyn.

- Vanhempien ja lasten pitää koulutusasioissa toimia yhteistyössä järjestelmästä riippumatta. Toisaalta koulun päässä auttaa opinto-ohjaaja, ja muun muassa tämä mahdollistaa yhteistyön kodin kanssa, Hietakari sanoo.

Hän kehottaa nuoria ja heidän vanhempiaan olemaan tarkkoina myös tulosten julkistamisen jälkeen.

- Kun tieto tulee, tai jos hakija ei sitä saa, jokaisen on aina ennenkin pitänyt aktiivisesti itse ruveta tietoa kaivamaan, Hietakari toteaa.

Toisen asteen koulutuspaikkoja on nyt jaossa 87 000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme