Mainos
Mainos

Toisen lentäjän etsinnät jatkuvat yhä

Toisen suomalaispilotin ruumista ei löytynyt kopterin hylystä. Kirjeenvaihtajamme Pertti Nybergin mukaan helikopterin kateissa olevan lentäjän passi on kuitenkin löydetty. Etsinnät hylyn ympärillä jatkuvat.

Keskiviikon helikopteriturman uhrien nostotyöt on lopetettu Tallinnan edustalla. Viron sisäministeriön mukaan toista suomalaispilottia ei löydetty kopterin sisältä.

-Molempien lentäjien passit on kuitenkin löydetty hylystä. Lisäksi muun muassa lennonjohdon, silminnäkijöiden ja kameroiden antamat tiedot todistavat, että nousuhetkellä kopterissa oli kaksi lentäjää, sanoi poliisiylijohtaja Robert Antropov lehdistötilaisuudessa.

Virolaisviranomaisten mukaan pilotti ei kuitenkaan ehtinyt hypätä koneesta, vaikkakin on todennäköistä että pilotit ovat ehtineet avata turvavyönsä. Hylkyoperaation yksi vastuuhenkilö uskoo, että kadoksissa oleva löytyy pian.

Virolaissukeltajat jatkavat suomalaispilotin etsintää hylyn ympäristöstä. Jo yöllä sukeltajat tutkivat hylkyä ympäröivän alueen 25 metrin laajuudelta.

Copterlinen turmahelikopterista nostettiin aamulla kahden uhrin ruumiit. Kuolleista 11 saatiin ylös jo eilen.

Merivartioston mukaan sukellukset sujuivat illalla ja aamuyöllä hyvin. Tuuli puhalsi puoliltaöin kahdeksan metriä sekunnissa. Myöskään kova aallokko ei häirinnyt sukelluksia.

Helikopteri makaa ylösalaisin lähes 50 metrin syvyydessä Suomenlahdessa. Sukeltajien töitä helpotti se, että kopterin ovi saatiin myöhään illalla auki. Uhreja voitiin näin ottaa myös tätä kautta ulos.

- Tilannetta helpottaa varmaan sekin, että turmapaikka on poijutettu eli kopterin luokse pääsee narua pitkin ja uhreja nostetaan henkiliinan avulla, Kapteeniluutnantti Jukka Harmainen Suomenlahden merivartiostosta kertoi yhden aikaan aamuyöllä.

Suomenlahden merivartioston mukaan sukelluksia päätettiin jatkaa vielä yöllä pimeän tulon jälkeen.

Viron rajavartioston edustaja kertoi alkuillasta, että onnettomuuspaikalla olisi kaivattu lisää sukeltajia. Suomelle ei kuitenkaan esitetty virallista pyyntöä lisäavusta.

Hylyn asento hankaloitti töitä

Uhrien nostaminen aloitettiin Tallinnan edustalla eilen puolilta päivin. Koneen lentäjän ruumis saatiin ylös iltapäivällä ja kaksi seuraavaa uhria pian tämän jälkeen. Töitä vaikeuttivat sekä samea vesi että hylyn hankala sijainti. Viron viranomaisten mukaan kopteri makaa meren pohjassa 50 metrin syvyydessä sellaisessa asennossa, että sen sisälle pääseminen on ollut vaikeaa.

Onnettomuuden syystä ei vielä ole saatu vihjeitä. Viranomaisten mukaan kopteriturman syy selviää todennäköisesti vasta, kun koneen musta laatikko ja hylky on saatu ylös merenpohjasta.

Viron sisäministeri Kalle Laanet sanoi eilen tiedotusvälineille, ettei mikään viittaa siihen, että kyseessä olisi ollut terrori-isku.

Paikalla parikymmentä suomalaisasiantuntijaa

Kansainvälisten sääntöjen mukaisesti tutkinnasta vastaavat tapahtumamaan eli tässä tapauksessa Viron viranomaiset.

Onnettomuustutkintakeskus nimesi eilen erikoistutkija Hannu Melarannan Suomen edustajaksi helikopterionnettomuuden tutkintaan. Suomalaisten rooli onnettomuuden tutkinnassa on ainoastaan avustava.

-Me omaksumme sen roolin ja ne tehtävät, jotka tutkinnan johdosta vastaava viranomainen meille osoittaa, Melaranta sanoi päivällä.

Kaikkiaan kopteriturman selvittely- ja jälkitöihin osallistuu yhteensä parikymmentä suomalaisasiantuntijaa. Melarannan avustajiksi nimettiin yliluutnantti Timo Lindholm ja kapteeni Ari Anttila rajavartiolaitokselta. Lisäksi keskusrikospoliisi on lähettänyt Viroon kaksi uhrintunnistusyksikön työntekijää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme