Mainos
Mainos

Töissä avokonttorissa? Saatat sairastaa muita enemmän

Työntekijät sairastelevat avokonttoreissa enemmän kuin niin sanotuissa koppikonttoreissa. Tuoreessa tanskalaistutkimuksessa vertailtiin eroja avokonttoreiden ja sellaisten työpaikkojen, joissa ihmiset työskentelevät yhden hengen tiloissa, välillä.

Yhden hengen koppikonttoreihin verrattuna vähintään kahden hengen tiloissa työskentelevillä on yli puolet enemmän sairaspoissaoloja. Tutkimuksesta kertoo Työterveyslaitoksen Työpiste-lehti.

– Kyse ei mielestäni ole siitä, minkälaisessa toimistossa tekee töitä. Kyse on siitä, onko yksin vai tekemisissä muiden kanssa – jo kahden ihmisen työskentely samassa tilassa lisää sairaspoissaoloja, kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Työterveyslaitoksen professori Kari Reijula.

Reijulan mukaan avokonttorit eivät siis sinänsä ole ongelma, vaan sairaudet leviävät, kun ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa. Sama tilanne on edessä muuallakin kuin töissä, esimerkiksi linja-autoissa, lentokoneissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

– Tautien tarttumista voi välttää sillä, että jää kotiin ollessaan sairas. Työpaikoilla paras torjuntakeino on käsien pesu. Pisaratartunnalla on tietenkin oma merkityksensä, pärskiminen voi aiheuttaa tartuntoja työkavereille.

Reijula on mukana ryhmässä, joka suunnittelee tulevaisuuden työympäristöä. Professorilla on idealistinen toive tulevaisuuden työpaikkojen arkkitehtuurille:

– Haluaisin unohtaa jo erottelun avo- ja koppikonttoreiden välillä ja mennä siihen tilanteeseen, että työtilat tehtäisiin ihmistä varten. Esimerkiksi erilaisia tiimityöhuoneita ja hiljentymistiloja, Reijula listaa.

Katso Työterveyslaitoksen professorin Kari Reijulan haastattelu: (Huomenta Suomi 27.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme