Mainos
Mainos

Tolvanen: Meidän pitää keskittyä rikoksen uhreihin

Suomi on koko ajan levottomampi ja turvattomampi paikka. Ja poliisi voi vaikuttaa tähän asiaan entistä vähemmän. Näin on, ainakin jos asiaa kysyy kansanedustaja Kari Tolvaselta (kok.).

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajan paikalta kansanedustajaksi lähtenyt Tolvanen sanoo katsovansa maailmaa edelleen poliisin silmin.

– Tänä aamuna juuri ihmettelin, että miten moottoripyöräilijän selässä voi lukea tunnetun rikollisjärjestön nimi. Hän siis kertoo avoimesti, että tekee rikoksia täällä, Suomessa, Tolvanen sanoo.

Tolvasen ykkösmissio eduskunnassa on parantaa rikoslainsäädäntöä. Hän haluaisi juuri järjestäytyneen rikollisuuden jäsenille kovempia rangaistuksia ja poliisille mahdollisuuksia pakkokeinoihin järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi.

Hänen mielestään on myös omituista, että juuri tällä viikolla karkumatkansa päättänyt kaksoissurmaaja Terhi Tervashonka istuu toista henkirikostuomiotaan, toista kertaa ensikertalaisena.

– Jos henkilö on kolme vuotta tekemättä rikoksia, miten hän on yhtäkkiä ensikertalainen? Tälläisten asioiden takia täytyy tehdä töitä eduskuntatalossa, että tätä hommaa saadaan järkiperäistettyä.

Kaupoista varastetaan - vastuuseen ei jouduta

MTV3:n Huomenta Suomen haastattelema Tolvanen näkee, että yhteiskunnassamme on kiinnitetty liikaa huomiota rikoksentekijään. Hänen mielestään rikoksen uhrin ja todistajan oikeusturva ei ole oikealla tasolla.

Myymälöihin ja kioskeihin viime aikoina kohdistuneet varastelut ja ryöstöt ovat Tolvasen mielestä vakava trendi. Siitä kärsii eniten työntekijä, joka hyvin usein on nuori ja tapahtumahetkellä yksin työssään.

– Ja onhan se kamalaa, että joku tulee, vie kaljakeissin ja naureskelee päälle. Sitten kun hänet saadaan kiinni, hän ei edes joudu mihinkään vastuuseen, sakkoa kun ei voi esimerkiksi vähävaraisen kohdalla muuntaa vankeudeksi.

Resursseja, resursseja, resursseja

Kari Tolvanen toistaa monien muiden mielipiteen, poliisilla ei ole riittäviä resursseja. Kokeneena poliisina hän tietää, että kenttätyössä, tutkinnassa ja lupahallinnossa ollaan vaikeuksissa.

Tavalliselle kansalle se tietää ikävyyksiä, kun partiot eivät ehdi ajoissa paikalle. Myös tutkinnassa juttuja joudutaan "tappamaan".

– Hyvä tutkija kyllä tietää, että jos tapausta vähän lisää tutkisi ja kaivaisi, saataisiin rikos selvitettyä. Mutta kun siihen ei ole aikaa eikä resursseja, Tolvanen sanoo.

Hänen mukaansa poliisit haluavat aina hoitaa hommansa loppuun, mutta nykytilanteessa se ei ole mahdollista.

Hallitusohjelmassa on merkintä, jonka mukaan poliisin resurssit pidetään samana tulevan hallituskauden aikana. Poliisilla on kuitenkin samanaikaisesti säästötoimia, joten lisäbudjetista odotellaan lisää rahoitusta.

Katso kokoomuksen kansanedustajan Kari Tolvasen haastattelu: (Huomenta Suomi 4.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme