Mainos
Mainos

Tomas Tranströmer: Kootut teokset 1954-2004

Suomentaja: Caj Westerberg

(Tammi)

Mestarin runoja, mutta että Björling...

Kun ruotsalainen Tomas Tranströmer sai tänä syksynä Nobelin kirjallisuuspalkinnon, varmasti lukuisat runouden ystävät olivat sitä mieltä, että nyt palkinto meni oikeaan osoitteeseen.

Vuonna 1931 syntynyt Tranströmer on nimittäin Euroopan eniten vieraille kielille käännetty runoilija - hänen teoksiaan on käännetty peräti 60:lle kielelle.

Allekirjoittanut kaiveli hetken muistinsa lokeroita palkinnonsaajan nimen kuultuaan...Tranströmer...jollakin tapaa tuttu.

Täytyy myöntää, että ennen Nobelin palkintoa en ollut lukenut yhtään hänen teostaan. MUTTA olin kyllä törmännyt hänen teksteihinsä. Nimittäin Eeva-Liisa Mannerin runokokoelman Kuolleet vedet (Tammi 1977) lopussa on omana osastonaan kymmenen Mannerin kääntämää Tranströmerin runoa. Lukaisin ne läpi, ja mutta ei, näitähän pitää lukea enemmänkin.

Kun sain käsiini Tammen nopeasti julkaiseman Tranströmerin Kootut teokset vuosilta 1954-2004, aloin lukea kirjaa. Hiljalleen se alkoi avautua.

Mitä pidemmälle luin, sitä enemmän minua alkoi vaivata jokin epämääräinen ajatus. Nimittäin vuosien varrella Tranströmerin runot hioutuvat ja pelkistyvät, omalla tavallaan - tosin ei säkeiden tavumääriltään - ne alkavat muistuttaa japanilaisia tanka- ja haiku-runoja.

Edelleen jokin ajatus vaivasi mieltäni.

Poimin kirjahyllystäni suomenruotsalaisen Gunnar Björlingin (1887-1960) kokoelman Kosmos valmiiksi kirjoitettu (Otava 1972). Siinä sitä oltiin.

Tranströmerin tuoreimmat runot muistuttavat hyvin paljon Björlingin loppuun asti hiottua luonnonlyriikkaa, jossa vain subjektit puhuvat. Björlingin äärimmilleen pelkistetyissä runoissa silmä näkee, verbejä ei tarvita. Lähes erakkomainen, syrjäänvetäytyvä Björling vaikutti tavalla tai toisella kaikkiin pohjoismaisiin runoilijoihin - ehkä myös Tranströmeriin. Suuri arvoitus -teos on jo niinikään äärimmilleen pelkistettyä, kaunista runoutta.

No, se mielleyhtymistä

Tomas Tranströmeriä voi suositella jokaiselle runouden ystävälle - jopa pakollisena luettavana - niin seestynyttä ja ajatuksia herättävää hänen mestarillinen tyylinsä on.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme