Mainos
Mainos

Tontit kallistuvat Sipoolta Helsingille siirtyvällä alueella

Liitosalueesta on Helsingin kaupungin omistuksessa vain reilu neljännes. TKK:n professorin mukaan alueelle tulisi rakentaa Helsingin kaupungin tukemaa asumista, jotta hintoja saadaan kohtuullisemmiksi.

Sipoon menettämällä alueella tonttien odotetaan kallistuvan jo pelkästään siksi, että ne liitetään Helsinkiin ensi vuonna. Kiinteistönvälittäjäliiton mukaan alueen status nousee.

Hintojen nousu johtuu myös siitä, että suunnitelmat kaavoituksesta ja liikenneyhteyksistä lisäävät alueen kiinnostavuutta. Tonttien kallistuminen vaikuttanee alueella jo oleviin ja sinne rakennettaviin asuntoihin.

- Hinnat nousevat kunnolla vasta sitten, kun sinne on tehty yleiskaava. Jos joku alue on yleiskaavassa merkitty rakennettavaksi alueeksi, se vaikuttaa nostavasti maan hintaan, Helsingin kaupungin tonttiasiamies Tuomas Kivelä arvioi.

Pääkaupunkiin liitettävällä alueella asuu vähän yli 2000 asukasta, joista suuri osa on lapsiperheitä. Sipoon kunnan osaliitos Helsinkiin varmistui viime viikolla, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikki valitukset valtioneuvoston päätöksestä.

Helsinki yrittää haalia maita omistukseensa

Helsingin kaupunki haluaisi lähteä kaavoituksessa liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Helsinki tosin omistaa Lounais-Sipoosta vain runsaan neljänneksen eli noin kahdeksan neliökilometriä, joista vielä yli puolet on luonnonsuojelualueita.

Kivelä arvelee, että maa-alueita ryhdytään hankkimaan yksityisiltä maanomistajilta Helsingin omistukseen ensi vuoden alkupuolella. Hänen mukaansa Helsinki pyrkii saamaan maita ennen osayleiskaavan valmistumista pikemminkin vapaaehtoisilla kaupoilla kuin lunastuksilla.

- Maanomistajat nostavat mielellään tässä tilanteessa hintapyyntöjään. Jos kauppoja ei synny, niin sitten joudutaan turvautumaan lunastustoimiin, jossa ulkopuoliset, puolueettomat asiantuntijat arvioivat kauppahinnan, Kivelä sanoi.

Kohtuuhintainen asuminen voi jäädä haaveeksi

Teknillisen korkeakoulun professorin Kimmo Lapintien mukaan Helsingin suunnitelmiin liittyy riskejä. Hänen mielestään vapaaehtoiset kaupat nostavat helposti raakamaan hintaa, jolloin syntyy niin sanottua ansiotonta arvonnousua.

- On todella haastavaa saada asuntojen hinnat kohtuullisiksi, yhdyskuntasuunnittelun professori Lapintie aprikoi.

Lapintie muistuttaa, että väljä pientaloasuminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin kerrostaloasuminen. Hänen mukaansa Helsinki voisi rakentaa alueelle kaupungin tukemaa asumista, jotta hintoja saataisiin pudotettua kohtuullisemmiksi.

- Saa nähdä, tehdäänkö alueesta kallis vai pyritäänkö sosiaaliseen sekoittamiseen, niin kuin Helsingissä on ollut tapana. Tontit ovat kalliita muuallakin, mutta tietysti tällaiset sijainnit ja hyvät yhteydet tekevät niistä entistä halutumpia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme