Mainos
Mainos

Tonttikauppa romahti lamavuosien tasolle

Omakotitonttien kysyntä on pudonnut rajusti loppuvuoden aikana. Syksyllä kunnissa jaossa olleiden tonttien varauksia on peruttu niilläkin paikkakunnilla, joilla rakentaminen on viime vuosina ollut kiivasta. Kuntaliitossa arvioidaan, että omakotirakentaminen putoaa ensi keväänä 1990-luvun alun laman lukemiin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole peruneet tonttivarauksiaan.

- Asun vuokralla tällä hetkellä, ja ei sekään ole helppoa. Vuokrat nousevat koko ajan, kertoo kokkolalainen Daniel Stenvall, joka aikoo keväällä ryhtyä rakentamaan varaamalleen tontille.

Suurin osa omakotitalohaaveilijoista on kuitenkin jäädyttänyt talohankkeensa. Viimeisen neljän vuoden ajan esimerkiksi Kokkolassa on rakennettu toistasataa omakotitaloa vuosittain, nyt tonttien kysyntä on pudonnut radikaalisti.

- Ennakkoluvut näyttävät siltä, että ollaan menossa yhdeksänkymmentäluvun alun laman tuntumiin, arvioi Kokkolan kaupungin mittausteknikko Heikki Haimakainen.

Pientaloja on rakennettu Suomessa viime vuosina noin 15 000 talon vuosivauhdilla. Tänä vuonna rakentaminen on vähentynyt jo viidenneksellä, nyt varovaisuus näkyy tonttien kysynnän sammumisena. Moni odotteleekin talousvaikeuksiin joutuneitten perheitten talojen myyntiin tuloa.

Ne jotka vielä rakentavat, pääsevät nauttimaan halvoista rakennustarvikkeista ja kohtuullisista koroista. Tontin varanneet puolestaan seuraavat tarkasti talopakettien hintojen putoamista - moni talotehdas on ilmoittanut jo vuodenvaihteen lomautuksista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme